Tekst objavljen: 12.12.2012 13:55        


Kompanija Delta holding biznismena Miroslava Miškovića, koji je jutros zadržan u policiji, posluje kroz pet organizacionih celina i zapošljava 7.200 ljudi.

Upoznajte Deltu: Kako posluje Miškovićevo carstvo

Članice "Delta holdinga" (Delta Real Estate Grupa, Delta Agrar Grupa, Delta Distribucija, Delta Sport i Delta Đenerali osiguranje) bave se agrarom, proizvodnjom hrane, maloprodajom, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina, finansijskim uslugama i uslugama osiguranja.

Među 100 najvećih kompanija u Adrija-regionu (koji pored Srbije obuhvata Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Crnu Goru i BiH) Delta holding je 2009. bio peta najveća kompanija, na rang listi edicije "Biznis i finansije". Kompanija posluje na tržištima Srbije, BiH, Crne Gore, Albanije i EU, Rusije i Švajcarske, a prva je firma iz Srbije, koja je značajno investirala na tržištu EU.
Prema podacima kompanije, u prvoj polovini ove godine su ostvareni prihod od 39,1 milijardu dinara, što je 6,5 odsto više nego u istom periodu lane, i profit od 2,3 milijarde dinara.

U 2011. prihod od prodaje je iznosio 1,42 milijarde evra (uključujući rezultate Delta Maksi grupe do prodaje, jula 2011. belgijskoj grupaciji Delez). Planirani prihod od prodaje za 2012. je 850 miliona evra.

"Delta Agrar" poseduje distributivni centar za voće i povrće u Rusiji. U Crnoj Gori, u Podgorici izgradjen je šoping-mol Delta siti.

Firma Delta sport je ekskluzivni distributer u regionu kompanije Najk, a ima franšizne ugovore sa Kosta kofi za otvaranje kafića u zemljama bivše SFRJ i Albaniji.

Delta osnovana 1991, ostalo je istorija

Mišković je osnovao kompaniju Delta 4. februara 1991. godine, sa petoro zaposlenih, od kojih su četvoro pripravnici.Delta je u to vreme trgovala voćem i povrćem i proizvodima drvne industrije, a realizovala je i prve ugovore sa kompanijama Najk i Zeneka. U toku 1991. Mišković je osnovao i prvu privatnu banku - Delta banku.

U periodu od 1994. do 1999. Miškovićeva firma počinje da zastupa italijanski Fijat, švajcarski Nestle, kompaniju Bajzdorf i neke druge strane firme. Zbog sankcija Srbiji, svoje poslovanje širi u Rusiji i Ukrajini. Tada je osnovano i Delta osiguranje.

Posle prodaje trgovinskog lanca Maksi belgijskom Delezu smatra se da je vrednost imovine u Delta kompaniji bila prepolovljena, a bliski saradnici Miškovića su najavili da će se njihova firma u narednom periodu sve više okretati ka poslovima u agrobiznisu u zemlji i inostranstvu.
Od 2000. godine Delta odlučuje da izađe iz posla sa celulozom, a kapital dobijen prodajom Bajkalskog celuloznog kombinata usmerava u investicije u Srbiji. Otvorena je je i prva "Maksi" prodavnica, a snažno se razvija i posao sa nekretninama. Tada Delta kompanija već ima 18.000 zaposlenih.

Kompanija se 2003. useljava u sopstvenu poslovnu zgradu u Novom Beogradu. Kada je Delta banka prodata italijanskoj bankarskoj grupaciji Inteza kapital ulaže u privatizaciju domaćih preduzeća, izgradnju nekretnina, širenje maloprodajnog lanca, otvaranje tržnih centara…

Delta Real Estate podiže prvi šoping mol u Beogradu - Delta siti, a ubrzo i u Podgorici, dok u Beogradu, zajedno sa partnerom Hipo Alpe Adria, za potrebe Univerzijade 2009. gradi naselje Belvil.

Delta Maksi širi maloprodajnu mrežu i uvodi nove prodajne formate, a Delta osiguranje osniva prvi privatni penzioni fond. Tu ulazi u strateško partnerstvo sa Đenerali grupom, jednom od najvećih osiguravajućih kuća u svetu. Delta postaje i zastupnik španske Zare, kao i svih brendova Inditeksa u Evropi.

Preduzeće Delta maksi, kupovinom maloprodajnog lanca Tropik izlazi i na tržište BiH, otvara prve radnje u Crnoj Gori, dok akvizicijom maloprodajnog lanca Pikadili 2007. godine, širi svoje poslovanje i na tržište EU. U 2008. godini, Delta zapošlava 24.200 ljudi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Miroslav Mišković Delta najbogatiji srbi tajkuni hapšenja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana