Tekst objavljen: 08.04.2013 10:30        


Svetski poznata odevna marka Zara u vlasništvu španskog Inditexa našla se u središtu skandala kada su argentinske vlasti sprovele raciju u tri Zarine fabrike u toj zemlji prošle nedelje. U fabrikama su zatečeni jezivi uslovi rada, deca i odrasli radili su zajedno, po 16 sati dnevno, bez prava na pauzu.

Za Zaru u Argentini rade i deca robovi (WiNG/ CC-BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)

- Našli smo odrasle ljude i decu koji su živeli u istom prostoru u kojem su radili. Oni nisu bili prijavljeni i živeli su u užasnim uslovima, nisu imali nikakve dokumente i držali su ih tamo protiv njihove volje - rekao je Huan Gomez Senturion, šef argentinske državne inspekcije.

Državna inspekcija izašla je na teren nakon prijave nevladine organizacije "La Alameda", koja se bori za prava radnika, koja tvrdi kako su radnici u tim fabrikama, većinom ilegalni doseljenici iz Bolivije, radili od 7 do 23 sata, bez pauze.

- Porodice su bile prisiljene da dele skučene prostorije natrpane šivaćim mašinama, iglama, koncem i decom. Prostorije su bile slabo osvetljene i bez ventilacije - rekao je Gustavo Vera, portparol "La Alamede".

Ovo je već drugi slučaj da se Zara našla u središtu skandala zbog uslova rada u svojim fabrikama u Južnoj Americi.

U Sao Paolu u Brazilu vlasti su 2011. pronašli 14 Bolivijaca u fabrici koja je proizvodila odeću za Zaru u opasnim i nehigijenskim uslovima, a radili su po 12 sati dnevno za manje od 70 evra mesečno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jeftina radna snaga radna snaga deca zaštita zaposlenih prava zaposlenih prava radnika najveće kompanije inditex zara argentina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana