Tekst objavljen: 13.01.2020 14:55        


Ukoliko država ne proda Komercijalnu banku vrednost njenih akcija će drastično opasti, ocenjuje u intervjuu za Bankar.rs Nenad Gujaničić, glavni broker brokerskog odeljenja u kompaniji “Momentum Securities”

"Ako država ne proda Kombanku njene akcije će drastično pasti"

“Scenario po kome bi Komercijalna banka ostala u državnom vlasništvu je najnepovoljniji po manjinske akcionare. Dugoročno, banka bi nastavila na gubi na tržištu, a ne bi trebalo isključiti ni scenario koji smo već viđali kada su bankom upravljali državni činovnici ili lica imenovana od strane države. Kratkoročno, u ovom scenariju, cena akcije bi drastično pala, možda čak i do nivoa gde se nalazila kada je krenuo rast zasnovan na očekivanoj privatizaciji”, ističe Gujaničić.

A ukoliko je kupi NLB?

– Ukoliko banka bude prodata NLB-u, u velikoj meri će kretanje akcija zavisiti od toga da li će ovaj većinski vlasnik uputiti ponudu za preuzimanje, odnosno da li će manjinski akcionari dobiti pravo da prodaju akcije po istoj ceni kao i država. Inače, ova odredba iz zakona kojom se diskriminišu manjinski akcionari kada država prodaje akcije (nepostojanje obaveznosti ponude za preuzimanje) još jednom pokazuje koliko na ovdašnjim prostorima nema sklonosti za razvoj akcionarstva i poštovanje prava malih akcionara.

Imajući u vidu da cena zlata poslednjih dana vrtoglavo raste, može li se očekivati da se taj trend nastavi i u skorijoj budućnosti ili pak sledi pad cena?

– Cena zlata dostigla je proteklih dana najviši nivo u poslednjih šest godina nakon novih tenzija na Bliskom Istoku. Ovaj plemeniti metal donosi invesitorima najviše prinose u uslovima visoke neizvesnosti jer se tradicionalno smatra najboljim čuvarom vrednosti imovine u takvim okolnostima. S druge strane, zlatu na ruku ide i činjenica da su prinosi (kamate) na obveznice širom sveta prilično niski pa mu ovi finansijski instrumenti ne predstavljaju izraženu konkurenciju (zlato ne donosi nikakav prinos u vidu rente, kamate…). Da li će ovaj trend cene zlata biti nastavljen, pre svega zavisi od dalje eskalacije krize na Bliskom Istoku ili otvaranja nekog novog, većeg žarišta ili, eventualno, izbijanja recesije u nekim najvažnijim privredama sveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako je ova godina počela za Beogradsku berzu? Reklo bi se neslavno…

– Beogradska berza je prošle godine izgubila još jednu kompaniju iz reperne indekse korpe, Belex15, (Sojaprotein) a nakon ponude za preuzimanje akcija Galenike Fitofarmacije na putu je da uskoro izgubi još jednu veliku kompaniju. Ovaj trend pražnjenja tržišta se odigrava dugi niz godina, i ostaje veliko pitanje čime će se na Beogradskoj berzi uopšte trgovati ove i narednih godina. Još veće pitanje je poverenje ulagača u ovo tržište jer se iz godine u godinu pokazuje da jači učesnici na tržištu obilato krše prava manjinskih akcionara. Da bi se ovome stalo na put neophodno je donošenje ozbiljne strategije za razvoj tržišta i formiranje pravih institucija koje bi garantovale ravnopravnost tržišnih učesnika.

1 komentar

  1. User image
    Mimica Radović 03.09.2020 18:15

    Poštovani,
    posedujem prioritetne akcije Komercijalne banke, pa me zanima sta ce se dogoditi kada NLB banka preuzme Komercijalnu banku , da li će moje akcije biti i dalje vazece i da li ću ja imati pravo i dalje na dividendu na osnovu njih kod novog vlasnika odnosno NLB banke.
    S poštovanjem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza pad akcija prodaja kombanke kombank prodaja komercijalne banke Komercijalna banka momentum Nenad Gujaničić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana