Tekst objavljen: 13.10.2013 10:10        


Nedavna studija Sektora malih i srednji preduzeća u Srbiji koju je srpoveo USAD, pokazuje iznenađujuće rezultate. Samo 40% preduzeća iz SME sektora koristi neki od bankarskih kreditnih proizvoda, kaže Svetlana Ristić, član IO i direktor Kreditnog sektora Piraeus banke.

Budućnost je razvoj malog porodičnog i srednjeg biznisa

Uzroci ovakvog stanja prema navedenoj studiji leže u niskoj dostupnosti kredita malim i srednjim preduzećima. Krediti su velikom broju malih preduzeća nedostupni iz mogobrojnih razloga, od kojih su najznačajniji relativno visoke kamatne stope u poređenju sa profitnom stopom koju ova preduzeća mogu da ostvare, pooštreni uslovi kreditiranja od strane bankarskog sektora zbog povećanih kreditnih rizika uslovljenih krizom, zahtevi banaka da krediti budu obezbeđeni zalogom na imovini koju ova preduzeća često ne poseduju i sl.

Dakle neiskorišćeni prostor za saradnju između malih i srednjih preduzeća i bankarskog sektora je potencijalno veliki, uz uslov da se promeni ekonomski ambijent u kome posluju i jedni i drugi. Budućnost srpske privrede je u razvoju malog porodičnog i srednjeg biznisa.

Uslovi koje daje Piraeus banka za kreditiranje malih I srednjih preduzeća /prednosti u odnosu na konkurenciju.

Piraeus banka nudi čitavu lepezu kreditno-garancijskih proizvoda svojim klijentima koji uključuju dugoročne kredite za investicije, kratkoročno kreditiranje obrtnih sredstava i tekućeg poslovanja, finansiranje i podršku izvoznim poslovima, finansiranje tekuće likvidnosti kroz prekoračenja po tekućem računu, otkup potraživanja - faktoring poslove, kao i razne vrste garancijskih proizvoda.

Pored kreditno-garancijskih poslova, Piraeus banka nudi svojim klijentima koji se odluče da obavljaju dinarsko i devizno poslovanje preko Banke i vrlo atraktivne kamate na depozite.

Naš osnovni pristup u finansiranju malih i srednjih preduzeća jeste da je Piraeus banka finansijski savetnik I lični bankar svojih klijenata. Vlasnici malih i srednjih preduzeća ne moraju da budu finansijski edukovani da u čitavoj lepezi proizvoda koji se nude na tržištu izaberu onaj koji je za njih najbolji.

Finansijski stručnjaci Banke će svakom našem klijentu ponuditi proizvod i finansijsko rešenje koje najviše odgovara njegovim potrebama i mogućnostima. Cilj nam je da zajedno sa klijentom definišemo proizvod i strukturu finansiranja koja će klijentu omogućiti da vrati kredit i Banci da naplati svoje potraživanje. Ovaj pristup smatramo jednim od značajnih prednosti naše Banke na tržištu.

Takođe, želim da istaknem faktor vremena koji je veoma važan resurs u poslovanju preduzeća. Svesna te činjenice, Piraeus banka se trudi da u najkraćem mogućem vremenu odgovori na podnete zahteve klijenata i procesuira ih u roku prihvatljivom za klijente.

U toku otplate kredita, Banka je takođe u stalnoj komunikaciji sa svojim klijentima i u slučaju eventualnih finansijskih teškoća spremna da razmotri situaciju i pruži pomoć klijentu u skladu sa svojim mogućnostima.

Mogućnosti smanjenja kamatnih stopa, da li realno tako nešto očekivati , prognoza, mišljenje? Kakva je vaša ekspertiza što se tiče plasmana u narednom periodu?

Činjenica je da su kamatne stope na našem tržištu među najvišim u regionu. Uzroke ovakvoj situaciji treba tražiti u ceni izvora finansiranja koje Banke koriste, na koju utiče veći broj faktora. Kod pozajmljivana u inostranstvu plaćaju se povišene premije rizika zemlje uslovljene kreditnom rejtingom Srbije. Takođe je visoka i referentna kamatna stopa NBS kao i kamatne stope na oročenu štednju stanovništva i privrede.

Postoji i obavezna rezerva na depozite koja ulazi u cenu koštanja sredstava, a i povećana stopa nenaplativih kredita negativno utiče na cenu kreditiranja.

Smatram da je na kratak rok nerealno očekivati neki značajniji pad kamatnih stopa na kredite jer su u najvećoj meri postojeće kamatne stope rezultat finansijske i ekonomske situacije u zemlji i zahtevaju značajne reformske i sistemske promene. Ipak određeni pozitivni pomaci se mogu očekivati kao rezultat trenda snižavanja kamatnih stopa na depozite koji su značajan izvor sredstava u bankama. Konkurencija medju bankama treba takođe da pruži svoj doprinos snižavanju kamatnih stopa.

Komentar na rezultate objavljene od strane kreditnog biroa za avgustovske plasmane?

U toku jula i avgusta je prema podacima Kreditnog biroa došlo do blagog pada kreditne aktinosti i porasta docnje po kreditima u otplati privrede ali prvenstveno stanovništva. Naša iskustva iz ranijih godina pokazuju da zbog sezonalnosti u julu, a naročito u avgustu se beleži određeni pad privredne i kreditne aktivnosti, i povećava docnja stanovništva u otplati kredita.

Međutim ono što zabrinjava je trend blagog smanjenja kreditnog portfolija na nivou cele privrede u 2013. ili održavanja istog nivoa koji je bio u predhodnoj godini, u zavisnosti od izvora podataka. Višak likvidnosti u bankarskom sistemu zabeležen u prvoj polovini 2013, bežanje novca u hartije od vrednosti NBS umesto ulaganja u privredu, rezultat je nedovoljne privredne aktivnosti, kreditno sposobnih tražilaca kredita i profitabilnih projekata.

Bankarski sektor je finansijski servis privrede. U onoj meri u kojoj privreda bude izlazila iz recesije, a podaci govore da to počinje da se dešava na nivou Evropske Unije, i rasla stopa našeg društvenog proizvoda, rašće i tražnja za kreditima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Piraeus banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana