Tekst objavljen: 02.10.2022 9:00        


Ono što mu dodatno olakšava bavljenje pčelarstvom jeste što on sam u svojoj stolarskoj radioici pravi košnice

Esad je sam napravio 200 košnica i ljubav pretočio u uspešan biznis

Za razliku od nekih prethodnih, veoma teških godina, iza pčelara je konačno jedna odlična sezona. Esad Tumbul iz sela Zavinograđe u blizini Brodareva na svom imanju od dva hektara osim orgasnskih malina, rasporedio je i preko 200 košnica od kojih je ove godine imao dobru zaradu.

- Pčelarstvo je ove godine opravdalo očekivanja i najvećih optimista. Dobra godina, dobra paša, dobar prinos, vrlo dobra cena, tako da se vratilo puno toga izgubljenog prethodnih godina kad je sve bilo daleko skromnije. Sa prinosom od preko dve tone meda mogu biti vrlo zadovoljan, a i prodaja ide dobro jer su razrađeni mehanizmi prodaje – kaže Esad.

Ono što mu dodatno olakšava bavljenje pčelarstvom jeste što on sam u svojoj stolarskoj radioici pravi košnice, a svaka na njegovom imanju je njegovih ruku delo. Tako provodi vremea kad zbog lošihuslova ne može u malinjak ii njivu. Pošto je zbog visine cene meda porasla zaintersovanost ljudi za pčelarstvo, košnice sada pravi i po porudžbini.

- Ovde tržište igra presudnu ulogu, kad su cene meda dobre, odmah se oseti pojačani interes pčelara za novim košnicama. I obrnuto. Ipak, u proseku napravim oko pet stotina košnica godišnje.Meni lično je to velika prednost jer dobru košnicu može najbolje da napravi stolar koji se intenzivno bavi pčelarstvom - dodaje Esad.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


On svoje pčele tokom sezone raspoređuje kao đačke ekskurzije: Na bagrem ih vozi u Lučane i Ljig, na suncokret u Staru Pazovu, na cvetne livade u Babine i Aljinoviće.

- Kod nas narod najviše ceni livadski med, međutim u centralnoj Srbiji prioritet je med od bagrema. Čak su i cene takve, u Šumadiji, Beogradu i drugim mestima bagremov med je skuplji nego livadski koji se daleko manje traži. Ja nemam problema sa plasmanom jer se time bavim godinama i imam neko svoje mesto na tržištu – skroman je Esad.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
brodarevo esad tumbul pčelarstvo pčelarstvo u srbiji biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana