Tekst objavljen: 09.11.2012 13:37        


Uvek čitam deklaracije i to veoma detaljno. Gledam sastav, količinu i poreklo proizvoda, pa zato često nemam društvo u kupovini, kaže za Potrošač Dušan Uzelac, vlasnik i autor finansijskog portala Kamatica.

I potrošači kreiraju kurs dinara

– Mislim da građani nisu svesni koji uticaj imaju na privredu i na kurs koji nas sve muči. I zato često objašnjavam onima koje muči kurs dinara kada plaćaju ratu kredita, da ga upravo oni kreiraju kada u korpi imaju većinu uvoznih proizvoda – navodi Uzelac.

Verujete li reklamama?


Kada morate, na čemu štedite?

Uvek se trudim da radim na prihodnoj strani budžeta, odnosno da zarađujem više, ali ako bih baš morao verovatno bih štedeo na krupnijim stavkama pre nego na sitnicama koje hrane dušu, pa bih recimo pre odustao od kupovine garderobe nego odlaska u kafanu.
Ne previše jer poznajem mehanizam po kojem funkcionišu, ali svemu dam šansu i uglavnom zaključim da ne postoji odnos u proizvodima koji opravdava dvostruko veću cenu, odnosno dvostruko skuplje nije nikada dvostruko bolje, već tu razliku u ceni upotrebljavaju kroz reklame da nas ubede da je proizvod duplo bolji.

Kakav je kvalitet hrane u Srbiji?

Tržišna privreda je omogućila veliki izbor,tako da mogu da se pronađu proizvodi svih nivoa kvaliteta. Ali bez sumnje imamo kvalitetnu hranu i meni se to najslikovitije ogleda u činjenici da povrće kod nas ima i miris.

Da li ponekad kupujete u prodavnicama zdrave hrane?

Kupujem ponekad, mada veliki hipermarketi imaju dobru ponudu i ovog segmenta tako da te proizvode kupim u okviru većih nabavki.

Ako ste vozač, kakvog je kvaliteta gorivo? Da li uvek kupujete benzin na istoj benzinskoj pumpi?

Nažalost, procena kvaliteta goriva teško može da se proveri bez laboratorijskih uslova, to jestako je kompletna ponuda loša ne možemo znati šta je onda dobro. Kupujem uvek na istoj pumpi, kupili su me sa kvalitetom usluge i dobili moju lojalnost.Da li ste zadovoljni uslugom mobilnog operatera?


Generalno jesam, izdejstvovao sam prilično povoljan paket i dodatne popuste pa svaki eventualni nedostatak ima pokriće u povoljnoj ceni.

A kablovskog operatera?

Zadovoljan sam, mada verujem da su oni zadovoljniji mnome kao klijentom jer retko gledam televiziju.

Ima li pomaka u radu javnih službi?

Da li redovno plaćate račune?

Da, redovnost praćenja troškova i neodlaganje plaćanja je ključna stvar za postizanje finansijske odgovornosti. Uostalom mnogo je lakše kada nemate osećaj obaveze zbog nekog računa.
Minimalno. Smatram da one ne rade posao kako treba dokle god postoje drugi koji „dorađuju” njihov posao. Ako treba da plaćamo agenciju da nam registruje auto, privatnog lekara da ne čekamo red, privatne nastavnike da nauče decu ono što nisu uspeli u školi da ih nauče, onda tu ima još dosta mesta za unapređenje.

Gde najduže čekate u redovima?

Na brzoj kasi jer se tu menja percepcija vremena.

Da li se žalite trgovcu, službeniku… ako pomislite da su vam povređena prava?

Naravno, i na to pozivam sve jer pored toga što ćemo dobiti ono što nam pripada podsetićemo prodavce da je zadovoljna mušterija najbitnija stavka njegovog poslovanja.Potrošački ili gotovinski kredit?

Ne koristim ni jedan, ni drugi. Krediti su lekcija finansijske odgovornosti kojunam banke naplaćuju kroz kamate. Štednja je alternativa koja se suštinski vrlo malo razlikuje. Ako štedimo odvajamo novac sa strane, ako plaćamo ratu takođe odvajamo novac sa strane samo je pitanje da li smo sami sebe naterali na to odvajanje ili nas je na to naterala banka.

A ako ste naterali sebe da štedite onda se ubedite i da stvar koju biste kupili kupite nakon uštede, a ne unapred kreditom.

Da li koristite čekove?

Da li ostavljate bakšiš?

Uvek, bakšiš je pokazatelj zadovoljstva uslugom. Analogno, kada sam nezadovoljan uslugom, to pokažem odsustvom bakšiša.
Ne, iako su praktičan instrument plaćanja, kod nas se koriste isključivo za potrebe odloženog plaćanja, a trudim se da ne odlažem plaćanje, radije odlažem kupovinu.

Turistička agencija ili sopstveni aranžman putovanja?

Sopstveni jer dozvoljava slobodu termina, odredišta i daje veću dozu avanturizma.

Da li koristite usluge privatnih lekara?

Samo kada je neophodno, odnosno kada smatram da se dobija bolja usluga i veća stručnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
intervju dušan uzelac kamatica potrošači potrošačka korpa prava potrošača zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana