Tekst objavljen: 26.01.2022 16:55        


Samo 3 meseca nakon što su najpoznatije kriptovalute na svetu dotakle istorijske maksimume (npr. bitkoin je u novembru dotakao cenu od 68.990 dolara), u poslednjih nedelju dana i više, vrednost većine kriptovaluta je pala za otprilike trećinu, udaljavajući tržište daleko od pomenutih najviših cena ikada

Kako je trgovac kriptovalutama iz Srbije preživeo sunovrat digitalnih novčića


Ipak, već danas je tržište, kako to po pravilu izgleda i biva, krenulo da se oporavlja, ali to i dalje ne znači dobre vesti za veći deo grupe od 200.000 naših sugrađana koji, po poslednjim procenama, barataju digitalnom imovinom.

Pre godinu dana procena je bila da u kriptovalute u svom vlasništvu ima oko 20.000 Srba, a u 2020. godini kružila je brojka da ih ima oko 8.000. Vrlo je mala verovatnoća da je svih 180.000 novih srpskih kriptovlasnika prelomilo da trguje u periodu od maja do avgusta, kada su se cene poslednji put kretale na ovim nivoima.

"Blic Biznis" je stupio u kontakt sa Ivanom, kriptorudarem iz Beograda koji je već jednom prilikom pričao o svojim investicijama u protekloj godini, i koji nam je otkrio da li je i kako pretrpeo pad vrednosti.

"Ja sam i dalje u plusu"

Kako nam ponavlja sagovornik, 50 odsto odvojenog novca pre godinu dana je investirao u bitkoin, 25 odsto u Itirijum, a ostalih 25 odsto je raspodelio u nekoliko "alternativnih novčića".

- Dakle, za inicijalnih 5.000 dolara sam kupio 0,09 Bitkoina, 1,7 Itirijuma, 549 Kardana i 64,9 Solane. Kao što sam već naveo, tih 0,09 bitkoina sam uspeo da pretvorim u 0,169 u julu, i i dalje ih držim. 3,168 Itirijuma koji sam zaradio je do kraja decembra postalo 2, priča nam sagovornik i dodaje da je uspeo da od onoga što nam je u septembru nabrojao do sad sačuvao samo 64,9 Solane.

On kaže da se u decembru u više navrata igrao sa trgovinom mim koina.

- Deo itirijuma i sve uloženo u kardano je završilo u nizu različitih "alternativnih novčića" i mim koina, nalik Dožkoinu, Šibonku, ali se retko šta značajno isplatilo da bih sada nabrajao, nastavlja on.

Odgovarajući na pitanje kako mu nakon ovog poslednjeg proklizavanja cena na tržištu, Ivan navodi da trenutno u Bitkoinu ima oko 6.200 dolara, u Itirijum oko 4.900 dolara, i u Solani još oko 6.100 dolara.

- Kada se sve sabere, u kriptu trenutno imam sigurnih 17.200 dolara, što znači da mi se portfolio prepolovio posmatrajući od septembra kada smo poslednji put razgovarali. Kada bi posmatrali od novembra kada je tržište i Bitkoina i Itirijuma i Solane udarilo u gornju granicu imam oko 15.000 dolara manje, priča on.

- Priča o kripto-zimi već neko vreme kruži onlajn zajednicom, ali evo danas su cene ponovo odskočile, i tržište se oporavlja od novogodišnjeg pada. Bilo kako bilo, ja sam i dalje u plusu, kaže naš sagovornik i zaključuje da će sav novac povući ako cene padnu do nivoa na kom je on uloženo duplirao.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cena

Tržište kriptovaluta je juče krenuo da odskače od donje granice, i prema podacima sajta koingeko kapitalizacija je u odnosu na prekjuče veća za oko 6,5 odsto. Ona trenutno iznosi 1,79 milijardi dolara, što je i dalje 320 milijardi dolara manje nego pre samo mesec dana.

Bitkoin je takođe od jutros porastao, i to za 4 odsto, te se njim na berzama i menjačnicama trguje po ceni od 37.720 dolara.

Itirjum je isto odskočio, za 3,9 odsto, i njim se trenutno trguje po ceni od 2.497 dolara.

Ipak i sa ovim skokom cena, bitkoin je na nedeljnom nivou u minusu 11 odsto, a itirijum 21,2 odsto. Na mesečnom nivou padovi su i veći, bitkoin je pao 25,7 odsto, a itirijum je pao za 38,7 odsto. Vrlo je izvesno da je veliki broj ljudi, pa i neki među 200.000 Srba, investirao po cenama od pre mesec dana, te sada isključivo trpe gubitke.

Šta će biti sa cenama?

"Blic Biznis" je početkom ovog meseca kontaktirao kriptomenjačnicu i postavio im niz pitanja vezanih za tržište kriptovaluta, između ostalog i o daljem kretanju cena.

- Nema garancije da će se trend nastaviti u ovoj godini. Istorisjki gledano, posle godina naglog rasta obično sledi malo mirnija godina. Kad je u pitanju održivost rasta, on je održiv dok god raste broj korisnika. Obzirom na to da svega nekoliko procenata ljudi u svetu koristi kriptovalute, potencijal za dalji rast cene je još uvek ogroman, iako niko sa sigurnošću ne može reći da će se to zaista i dogoditi i u kojoj meri, zaključio je osnivač kriptomenjačnice ECD, Aleksandar Matanović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rudarenje kriptovaluta ethereum bitkoin trgovina kriptovalutama u srbiji trgovina kriptovalutama kriptovalute kriptorudari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana