Zvanični kurs Evra za dan 18.06.21. :: 117.5673 rsd
Tekst objavljen: 14.01.2013 8:52        


Građani Srbije koji nisu prodali akcije Naftne industrije Srbije mogli bi ove godine da dobiju prve dividende. Iznos će biti simboličan - 30-40 dinara po akciji ili ukupno do 200 dinara, smatraju stručnjaci.

Ako niste prodali akcije NIS čeka vas 200 dinara

Ova naftna kompanija je 2011. godine imala profit od oko 400 miliona evra, što znači da bi akcionari, ako se ovaj rezultat ponovi i 2012, mogli da dobiju najmanje 60 miliona evra. Ukupno je oko četiri miliona građana dobilo po pet besplatnih akcija, ali ih je polovina prodala, pa neće moći da dobije dividende.

Inače, novac od dividendi biće uplaćen na račune koje su građani besplatno i namenski otvorili za besplatnu podelu akcija.
Nenad Gujaničić, broker „Sinteza invest grupe“, kaže da je nezahvalno prognozirati kolike će biti dividende, ali se može očekivati da to bude 30-40 dinara. Za nekoliko akcija to je malo, ali ko je kupovao i sada ima 1.000 akcija, dobro će zaraditi.

On podseća da ovo nije prvi put da građani na ime besplatnih akcija dobiju dividende jer su simboličnih 28,8 dinara po akciji dobili od Aerodroma „Nikola Tesla“ prošle godine.

- Procentualno gledano, to nije loša dividenda jer je šest i po odsto od vrednosti akcija na Beogradskoj berzi, što je iznad proseka za Srbiju i Evropsku uniju. U EU je tri-četiri odsto odlična zarada - navodi Gujaničić.

S obzirom na to da je cena akcije NIS 750 dinara, dividenda od 40 dinara bi takođe bila veća od pet odsto, što je opet odličan profit. Početak isplate dividendi na deonice NIS je potvrda da ih nije trebalo prodavati, već kupovati.

- NIS će narednih godina doneti dobre prinose, a Aerodrom je malo problematičniji - dodaje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dividenda podela besplatnih akcija besplatne akcije akcionari berza Beogradska berza akcije naftna industrija srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana