Tekst objavljen: 04.03.2013 9:09        


Protekle sedmice registrovan je viši nivo investicione aktivnosti koji je rezultirao znatno većim prometom u odnosu na prosek protekle godine. Ukupna realizacija iznosila je 6,6 miliona evra, u velikoj meri kao posledica trgovanja akcijama Sojaproteina (SJPT).

Belex porastao 2,4 odsto, promet 6,6 miliona evra

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, dobio je na vrednosti dodatnih 2,4 odsto. Ova korpa najlikvidnijih akcija od početka godine nosi prinos od devet procenata.

Među prometnijim hartijama posle dužeg vremena našao se i građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji je ostvario promet od 15,5 miliona dinara, a od početka prošle godine beleži rast veći od 70 procenata. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) registrovao je lagani rast vrednosti na 488 dinara uz promet od 13,3 miliona dinara, dok je zemunski proizvođač pesticida Galenika Fitofarmacija (FITO) dostigao novi višegodišnji maksimum od 3.099 dinara.
Najprometnija hartija na tržištu bio bečejski Sojaprotein koji je zabeležio realizaciju od 398,7 miliona dinara, a tržišna kapitalizacija Sojaproteina iznosi oko 110 miliona evra.

Dobar promet od 105,4 miliona dinara zabeležila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je u sedmici za nama porasla 1,6 odsto.

Komercijalna banka (KMBN) je zabeležila odličnu investicionu aktivnost u proteklih pet trgovačkih dana, zabeleživši promet od 103,7 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.600 dinara. Po poslednjoj ceni tržišna kapitalizacija ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom iznosi oko 240 miliona evra.

I AIK banka (AIKB) je zabeležila veoma uspešnu trgovačku sedmicu u kojoj je dobila na vrednosti više od sedam procenata uz realizaciju od 18,8 miliona indara. Po poslednjoj ceni od 1.656 dinara tržišna kapitalizacija AIK-a iznosi 14,7 milijardi dinara odnosno oko 131 milion evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
akcije indeksi belex berza Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana