Tekst objavljen: 28.08.2012 16:02        


Alokacija, odnosno raspodela imovine je ključan deo svakog ulagačkog plana, bez obzira je li reč o pojedincu ili organizaciji.

Burna vremena donela su nova pravila za alokaciju

Ljudi obično alokaciju imovine baziraju na tradicionalnim pretpostavkama – od kojih su mnoge zastarele s obzirom na današnje neuobičajeno finansijsko okruženje. Business Insider donosi četiri primera kako su današnji ekstremni uvslovi promenili pravila raspodele imovine.

1. Ne računajte da će vreme ublažiti volatilnost akcija
Finansijski stručnjaci tradicionalno se vode idejom da će se ekstremna volatilnost akcija dugoročno ublažiti. Međutim, S&P 500 se početkom avgusta kretao oko 1.400 bodova, što je još uvek ispod nivoa od pre 12 godina. Drugim rečima, kada je reč o akcijama, vreme ne leči sve rane.

2. Prinosi na obveznice u pravilu jamče povrat ispod proseka
Nekad se moglo računati na solidnih 6 posto od obveznica, jednostavno zbog njihovih prinosa. Sada, kada 10-godišnje obveznice imaju prinos manji od 2 odsto, pretpostavke o povratu na ulaganje u njih moraju biti radikalno promenjene, piše BI. Istina, kamatne stope mogu rasti, ali priroda obveznica je da njihova vrednost obično pada kada kamate rastu. Stoga je trenutno malo verovatno da se u bližoj budućnosti konvencionalne obveznice vrate na predhodni nivo povrata.

3. Kamate na štedne račune daju sigurnost, ali malo što više od toga
Kamatne stope na štedne račune primile su jači udarac od obvezničkih prinosa. Dobra vest je da za razliku od obveznica, štedni i slični računi ne mogu pasti u vrednosti. Loša vest je da ne pružaju gotovo ništa više od sigurnosti.

4. Diverzifikacija ne garantuje sigurnost
Raspodela novca u različite vrste investicija može smanjiti rizik. Međutim, to ne eliminiše rizik, pogotovo u svetu gde je sve usko povezano. Jer u današnje vreme većina ekonomije zajedno raste i pada, što je sasvim jasno kada se setimo globalno financijske krize 2008. godine. Premda diverzifikacija može ublažiti uobičajene fluktuacije, u ekstremnim uslovima nivo rizika će vrlo verovatno zavisiti o ukupnoj ekonomskoj izloženosti vaše imovine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamtne stope finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana