Tekst objavljen: 19.10.2012 14:43        


Ni četvrt veka posle najvećeg berzanskog kraha u istoriji nikakve mere koje se preduzimaju ne mogu da spreče investitore da gube poverenje u tržište akcija.

Četvrt veka od "crnog ponedeljka" (VIDEO)

Industrijski indeks akcija Dau Džons na njujorškom Volstritu je 19. oktobra 1987. potonuo za 508 poena, ili za 22,61 odsto, što je dovelo do snažnog slabljenja i ostalih svetskih indeksa.

Mada je poverenje investitora u tržište akcije dugo bilo podriveno, investicije u akcije odmah posle "crnog ponedeljka" donele bi veoma dobru dobit. Vrednost deonica, na primer kompanija "Prokter i Gembl" i "Mekdonalds", je od 1987. skočila više od 800 odsto, tako da bi investicije od 10.000 dolara sada donele zaradu od 137.000 dolara.
Krah je usledio kao posledica usporavanja američkog ekonomskog rasta i pretnje povećanja poreza.

Berzanski krah iz 1987. je usledio dva meseca po okončanju petogodišnjeg trenda rasta, tokom kojeg je vrednost indeksa Dau utrostručena.

Pri tom nisu bile pogođene samo berze u SAD koje su do kraja oktobra izgubile blizu 42 odsto vrednosti - berze u Kanadi su potonule 23 odsto, u Hongkongu 46 odsto, a u Britaniji 26 procenata.

Volstrit je za četiri dana izgubio oko milijardu dolara i bilo je potrebno više od godinu dana da bi taj gubitak bio nadoknađen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Volstrit berze akcije wall street dow jones Dau Džons

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana