Tekst objavljen: 15.07.2013 9:40        


Portal The Motley Fool namenjen je investitorima i svima koji to žele postati, a nedavno je objavio devet pravila koja bi investitori uvek trebali imati na umu. Evo koja su to pravila.

Devet pravila kojih se drže uspešni investitori

1. Devet od deset financijera sa kojima poslujete nema dobre namere

Wall Street je magnet za najpametnije financijske stručnjake koji dolaze s najboljih univerziteta širom sveta. Oni na Wall Street dolaze s jednim jedinim ciljem – da bi zaradili. Stoga nemojte se zavaravati kako su tu radi efikasne alokacije svetskog kapitala. To su priče za malu decu. Prilikom poslovanja s drugim financijerima uvek budite na oprezu i dobro preispitajte nečije namere pre nego mu date svoje poverenje.

2. Ne pokušavajte da predvidite budućnost

Grčka je u prošlosti bila snažna država, Rusi su bankrotirali, barel nafte koštao je samo 13 dolara, Apple je nekad bio šala, Zuckerberg bez fakulteta. Ovo su samo neke od činjenica koje se danas čine neverovatnim, a prije samo nekoliko godina bile su stvarne. Istorija se menja i dolaze drugačija vremena, a promene su sve dinamičnije. Dakle, ono što vredi danas, već sutra može postati stvar prošlosti, pa se nemojte ni truditi da predvidite budućnost. Fokusirajte se na sadašnjost.

3. Štednja je ponekad važnija od ulaganja

Možete povući pametne investicione poteze, ali ukoliko nemate sredstva koja ćete investirati sav trud je uzaludan. Stoga, svakog meseca malo ostavite 'na stranu' i na kraju godine bićete iznenađeni koliko ste uštedeli. Veliki broj investitora previše svog vremena troši na traženje načina kako najbolje investirati i ostvariti što veći povraćaj za investicije, umesto da deo te energije ulože u štednju. Ovaj savet posebno važi za mlade investitore.

4. Usresredite se samo na najvažnije vesti

Dobro razmislite koje su vam stvari relevantne, pa obratite pažnju samo na one vesti koje imaju veze s tim stvarima, sve ostalo je nebitno. Količina novosti kojima nas mediji svakodnevno zatrpavaju postaje sve veća pa je vrlo lako izgubiti se u toj 'šumi informacija'.

5. Emocionalna inteligencija je bitna

Jedan od najpoznatijih svetskih investitora Warren Buffett rekao je kako investicije nisu igra u kojoj pobeđuju oni sa većim koeficijentom inteligencije. Uspešni su investitori oni koji znaju svoje granice, ostaju smireni i u najstresnijim situacijama, disciplinovani su i znaju kako pravilno da rasporede svoj novac.

6. Razgovarajte o novcu

Investiranje nije nimalo lagan posao. Ponekad može biti jako stresno. Mnogi su investitori ljuti, nervozni, uzbuđeni, uplašeni i pod uticajem svih tih emocija moraju da donose važne poslovne odluke. Portal stoga savetuje da pre donošenja važnih investicionih odluka porazgovarate sa nekom drugom osobom. Može to biti prijatelj, savetnik ili neki drugi investitor, ali je važno podeliti svoje strahove i reći kako se osećate. Tuđe mišljenje i perspektiva mogu biti od velike koristi.

7. Većina finansijskih problema je uzrokovana dugovima

Prihodi i bogatstvo nisu toliko čvrsto povezani kao što ljudi misle. Naime, ono što je važnije je kako raspolažete sopstvenim novcem. Možete imati vrlo visoke prihode, ali ako ih ne rasporedite pametno to može biti pogubno za vas i vašu finansijsku situaciju.8. Ne živite od stare slaveNajgore što investitor može da uradi jeste da se oslanja na dobre poteze iz prošlosti. Naime, vremena se dinamično menjaju pa deonice koje su juče donosile ogromne zarade već sutra mogu završiti u debelim minusima. Savetuje se kupovina deonica koje se danas prodaju po atraktivnim cenama, čija je situacija kristalno jasna i koje imaju konkurentsku prednost.

9. Savršeno investiranje ne postoji

Investiranje je rizičan posao, a loše se stvari događaju povremeno i svim vrstama imovine. Industrije se suočavaju sa promenama, tržišta se kolebaju, preferencije se menjaju. U današnjem finansijskom svetu sigurno je samo jedno – ništa nije sigurno. Diverzifikacija, otvoren um i sposobnost ignorisanja besmislenih informacija ključne su za ostvarivanje uspeha i postizanje pozitivnih rezultata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
investitori saveti poslovni savet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana