Tekst objavljen: 21.09.2012 17:49        


Bil Gejts je poznat kao osnivač Majkrosofta, po svom ogromnom bogatstvu, ali i filantropskom radu. Forbs je nedavno objavio novu listu najbogatijih ljudi u Americi, a on je na samom vrhu sa neverovatnih 66 milijardi dolara.

Evo u šta ulaže najbogatiji Amerikanac - Bil Gejts (Kjetil Ree/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Forbs navodi da je Gejtsovo bogatstvo slabo povezano sa vrednošću kompanije koju je osnovao pre 37 godina. Naime, Majkrosoft danas čini samo jednu petinu ukupne Gejtsove imovine.

Prošle godine, kada je Forbs objavio listu najbogatijih ljudi, Majkrosoft je činio jednu četvrtinu ukupne Gejtsove imovine. Veliki ostatak njegove imovine odnosi se na investicioni fond Cascade Investment LLC.

Ove je godine on uložio i u veliku američku kompaniju za upravljanje otpadom, Republic Services, u kojoj je povećao udeo za 16 posto na 2,2 milijarde dolara.

Osim toga, on je povećao svoj udeo i u kompaniji AutoNation, koja se bavi maloprodajom automobila, na 17 posto odnosno 680 miliona dolara.

Jedan deo svog bogatstva investirao je u kompaniju Ecolab, koja je najveći svetski dobavljač proizvoda i usluga za čišćenje, sigurnost hrane i zaštitu zdravlja za ugostitelje, prehrambenu granu, zdravstvo i industrijska tržišta. Gejtsov udeo u toj kompaniji vredi 1,8 milijardi dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Bil Gejts forbs Microsoft najbogatiji superbogataši milijarderi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana