Tekst objavljen: 27.11.2012 10:25        


Oni koji stvaraju bogatstvo, gotovo bez izuzetka, ne žele da ga zadrže u zemlji u kojoj žive. Razlog za to nije ono što se najčešće misli, pošto je sve manje razvijenih zemalja gde nelegalno stečeni novac može da se plasira.

Gde bogati čuvaju i u šta ulažu svoj novac

Bogati ljudi, najčešće zbog lične bezbednosti i sigurnosti svoje porodice, svoje bogatstvo investiraju i čuvaju na drugom mestu.

O

Menja se i profil imućnog klijenta. - Klijenti su sve mlađi, bogatstvo nisu nasledili nego su ga sami stvorili, još su veoma aktivni i vode računa o svojim interesima. Sve više klijenata ima u zemljama koje su do sada nosile epitet "u razvoju" - ističe Katarina Stefanović.
vako dr Katarina Stefanović, direktor za strategiju i ponudu za imućne klijente britanske Lojd privatne banke u Londonu, objašnjava svetske trendove u investiranju privatnog kapitala.

- U Srbiji svakako ima prostora za upravljanje sredstvima koja imaju bogati klijenti. Na neki način to je u našoj zemlji već počelo preko većih univerzalnih banaka - objašnjava Stefanovićeva.

Što šarenija korpa ulaganja van sopstvenog tržišta osnovni je savet Katarine Stefanović.

- Kapital treba plasirati i u sektore koji nisu samo finansijski. Ovde mislim, na primer, na ulaganje u plemenite metale, što je sada izuzetno popularno. Kada imate zlatnu polugu, vi zaista imate neku realnu vrednost - navodi ona.

Po njenim rečima, u svetu postaje sve popularnije i ulaganje u dijamante.

- U šta klijenti vole da ulažu svoje bogatstvo, najviše zavisi od regiona. Tako su klijenti u Aziji veoma zainteresovani za realnu imovinu. Oni najradije ulažu u zlato, dijamante, zemljište... S druge strane, u SAD su više zaintersovani za investiranje u finansijska tržišta - objašnjava ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Katarina Stefanović bogataši superbogataši milijarderi milioneri svetska ekonomska kriza banke investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana