Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 26.09.2012 8:55        


Proizvođač pića, gigant Koka-Kola planira da udvostruči dosadašnje investicije u Indiji i u narednoj deceniji uloži pet milijardi dolara u proširenje kapaciteta budući da će ta zemlja do 2020. godine verovatno postati najveće svetsko tržište mladih potrošača.

Koka-Kola ulaže pet milijardi dolara u Indiju

Koka-Kola je od početka poslovanja u Indiji 1993. kupovinom prozvođača napitaka firme Parle i njenih brendova Tam-up i Limka, investirala blizu dve milijarde dolara, pišu mediji u Nju Delhiju.

Stručnjaci koji prate ovaj segment, tvrde kako je, ukoliko ne dođe do zakonskih ograničenja, malo verovatno da će Koka-Kola diverzifikovati i promeniti ponudu svojih proizvoda, barem dok u Indiji ne dostigne globalnu potrošnju po glavi stanovnika. Atul Sing predsednik Koka-Kole za Indiju izjavio je da je u 2011. prodaja porasla za 20 odsto.
Firma u Indiji primenjuje “hibridni model” poslovanja, odnosno kombinaciju vlastitih i franšiznih fabrika za flaširanje proizvoda. Muthar Kent, globalni direktor Koka-Kole, izjavio je da ta zemlja sa preko 1,2 milijarde stanovnika "ima skoro neograničen potencijal za rast.”

Privreda Indije je 10. u svetu mereno nominalnim ukupnim domaćim proizvodom (BDP) koji je u 2011. godina procenjen na 1,84 biliona dolara, ali čak treći po veličini BDP merenim paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cenama), blizu 4,5 biliona dolara.

Kent je rekao kako se očekuje da će Indija do 2020. godine postati za Koka-Kolu jedno od pet najvećih tržišta u svetu. Lokalni mediji, pišu, međutim, da je Indija za Koka-Kolu, takođe, primer neverovatnog preokreta u poslovanju.

Pre samo šest godina Koka-kola je “udarila u zid” i poslovanje je drastično opalo jer je njen glavni proizvod bio doveden u vezu sa kontroverznim pesticidima.

Kent nije želeo da kaže da li će sa novim investicijama doći i do promene u ponudi proizvoda, odnosno napuštanja koncepta gaziranih zaslađenih napitaka i proizvodnje nešto zdravijih sokova.

On je naglasio jos uvek malu potrošnju po glavi stanovnika u Indiji od nekih 12 flaša godišnje, odnosno jednu mesečno po potrošacu, u suprotnosti sa 36 flaša po stanovniku u Narodnoj Republici Kini, odnosno svetskim prosekom od 92 flaše.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
indija koka kola investicija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana