Tekst objavljen: 17.08.2012 10:22        


Miroslav Mišković, Miodrag Kostić, Zoran Mitrović i Milija Babović, Slobodan i Bojan Radun i Goran Perčević najuspešniji su domaći privrednici u prošloj godini čije su kompanije zajedno inkasirale 2,32 milijarde evra.

Mišković i Kostić najviše zaradili u 2011.

Firme Delta holding, MK grupa, Viktorija grupa, Radun inženjering i Interkomerc, koje su u njihovom vlasništvu, napravile su profit od gotovo 170 miliona evra.

Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, sa prihodima od 111 milijardi dinara i profitom od 9,8 milijardi dinara ostao je neprikosnoven na top-listi srpskih biznismena, pokazuju podaci Agencije za privredne registre za 2011.

Ovaj biznismen je u martu prošle godine svoju najvredniju kompaniju Maksi prodao belgijskom Delezu, pa se činilo da će ga konkurencija već do kraja godine skinuti sa trona. To se, međutim, nije desilo.

Profit njegove Delte šestostruko je uvećan - sa 1,55 milijardi dinara na kraju 2010. na 9,8 milijardi dinara na kraju prošle godine, dok je prihod bio niži za 25 odsto i iznosio je 111 milijardi dinara.

Kako kaže Jelena Krstović, potpredsednica Delta holdinga, prihodi cele grupe su nominalno niži lane u odnosu na 2010, jer se prihod Maksija knjižio za prvih sedam meseci, odnosno dok nije prešao u ruke Belgijanaca.

- Profit je u 2011. zabeležio veliki skok u odnosu na 2010. takođe zbog prodaje Deltine maloprodaje, odnosno zbog iskazanog kapitalnog dobitka - kaže ona.

Glavni razlog što je Miškoviću tokom prošle godine bio uzdrman presto jesu visoki dugovi prema bankama i ostalim poveriocima. Izgleda da su takvi problemi prošlost za kompaniju koja se mahom razduživala u poslednjem kvartalu 2011, pa će se efekat videti kao smanjenje finansijskih rashoda u 2012.

U prilog daljem rastu govore i podaci za prvo polugođe kad je, prema rečima Jelene Krstović, ukupan promet iznosio 39,1 milijardu dinara, što je 6,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je ostvaren profit od 2,3 milijarde dinara.

Najozbiljniji konkurent Miškoviću jeste srpski kralj šećera Miodrag Kostić. Prema podacima APR-a, njegova MK grupa lane je inkasirala gotovo 24 milijarde dinara.

Vladimir Gavrić, finansijski direktor MK grupe, kaže da je zbirni prihod svih preduzeća u okviru MK grupe bio lane veći od 600 miliona evra, odnosno trostruko više nego što APR beleži samo za našu zemlju. I dok su prihodi MK grupe lane skromno rasli, profit je uvećan za fantastičnih 431 odsto.

- Kao i svim preduzećima u svetu koja se bave proizvodnjom kukuruza, pšenice i šećera, i nama je profit veći jer su cene na svetskim berzama na istorijski visokom nivou - objašnjava Gavrić.

Sudeći po poslovnim rezultatima, srpski bogataši su lane najviše zaradili na hrani. Tako bronzu na Blicovoj top-listi dele Zoran Mitrović i Milija Babović koji zajedno imaju najveći udeo u Viktorija grupi čiji je osnovni biznis otkup i prerada žitarica. Prihodi ove kompanije porasli su na 57 milijardi dinara, dok je profit iznosio 2,6 milijardi dinara.

Veliki rast profita od preko 100 odsto prošle godine je zabeležio i Radun inženjering, porodična kompanija Slobodana i njegovog sina Bojana Raduna. Dobit bačkopalanačke grupe najpoznatije po firmi Nektar, koja prozvodi sokove iznosila je preko 904 miliona dinara, dok su prihodi takođe bili dvostruko veći u odnosu na 2010.

"Poslednji“ na listi „krem de la krem“ srpske privrede je Goran Perčević, nekada uzdanica SPS-a, čiji Interkomerc spada u najbrže rastuće kompanije sa godišnjim rastom prihoda od oko 45 odsto. Interkomerc je prošlu godinu završio sa prihodom od 24 milijarde dinara i profitom od 407 miliona dinara. 

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Jelena Krstović Delhaize Viktorija grupa MK grupa Delta Goran Perčević Radun Milija Babović Miodrag Kostić Miroslav Mišković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana