Tekst objavljen: 25.03.2013 9:50        


Procena direktora Elektrovojvodine Srđana Kruževića da bi Elektroprivreda Srbije uskoro mogla biti prodata, nije ponovo otvorila samo pitanje privatizacije tog javnog preduzeća, već i podele davno obećanih besplatnih akcija građanima. Ipak, poznavaoci prilika veruju da do toga neće još skoro doći.

Misterija besplatnih akcija: Gde su Telekom i EPS

- Podela besplatnih akcija EPS-a građanima u ovom momentu je na stvarno dugom štapu, dok više uopšte nije jasno zašto se građanima ne dopušta pravo da trguju svojim akcijama Telekoma – kaže broker Sinteza invest grupe Nenad Gujaničić.

Građani su prošle godine formalno dobili akcije Telekoma Srbija, ali im još uvek nije dozvoljeno da njima trguju. Isprva se navodilo da je to učinjeno kako građani, za koje se veruje da bi u velikom broju ponudili svoje akcije na berzi, ne bi tako spustili cenu Telekomu kojeg Vlada sprema za privatizaciju.

Što se EPS-a tiče, o ceni njegovih budućih akcija se za sada može samo nagađati. Ranije se, pri procenjenoj vrednosti EPS-a na oko šest milijardi evra, spekulisalo da bi cena paketa akcija za građane mogla biti oko 130 evra.

S druge strane, iz EPS-a su lane procenili da njihova komanija sada vredi čak 12 milijardi evra. Naravno, to je procena koja se čini kao slabo potkrepljena, a pogotovo kada se zna da vrednost ovakvih kompanija varira u zavisnosti od cene struje, a ona je kod nas daleko ispod tržišne.

U svakom slučaju, odluku o ceni EPS-a sposobno je da pruži jedino tržište, a ova kompanija je od tržišta prilično daleko.

Kada se sve sabere, jasno je da građani, kada ih jednog dana sve dobiju, u rukama neće imati akcije vrednije, po sadašnjim cenama, od 200 ili 300 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
besplatne akcije podela besplatnih akcija akcije Beogradska berza berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana