Tekst objavljen: 29.08.2012 16:39        


Nije bilo lako, ali dok su se mnogi fodnovi borili sa neprilikama na tržištu kapitala, određena grupa menadžera uspela je da pronađen načine da ih prevaziđe. Izdvojili smo listu najboljih fondova koji su uspeli da izbegnu zamke svetske ekonomske krize.

Najbolji međunarodni investicioni fondovi

Westcore International Small-Cap (WTIFX)

  • Menadžeri: Jeremy Duhon i John Fenley
  • Efektiva: Više od 102 miliona evra

Menadžeri Westcore-a Jonh Fenley i Jeremy Duhon imaju običaj da kažu da su od 10.000 akcija manjih preduzeća širom sveta izabrali samo 36. Najbolja od tih malih preduzeća ovećavaju visoke stope rasta u narednom periodu. Među trenutnim favoritima su: German electronic-payments processor Wirecard, koji je uspeo da poveća svoj profit uprkos neraspoloženju evropskih potrošača, kao i IG Group Holdings, British financial-trading firm. Ovih dana, gotovo polovina imovine fonda investirana je u industrijske firme.

Calamos International Growth (CIGRX)

  • Menadžeri: John P. Calamos i Nick Calamos
  • Efektiva: približno 424 miliona evra

John P. Calamos, sin grčkog emigranta, investirao je u konvertibilne obveznice. Ali, on i njegov nećak Nick, već deceniju, pokazuju posedovanje „šestog čula“ za pronalaženje malih akcija u porastu, kao i znanje kada ne treba ulagati u njih. Jedan od poteza, na primer, koji je pomogao u skorije vreme International Growth-u jeste odluka o izbegavanju akcija banaka. Za sada, ovakvi instikti su se isplatili. U zadnjih pet godina, onima koji su investirali u njega fond je doneo zaradu od 28 procenata.

Saturna Sextant International (SSIFX)

  • Menadžer: Nick Kaiser
  • Efektiva: približno 123.500.000 evra

Nick Kaiser je zadužen za nalaženje dobrih prilika za cenkanje širom sveta. Dok prosečan inostrani fond drži oko 8 procenata svojih akcija u Americi, Kaiser, koji vodi Saturna Sextant International od 1995. godine, ulaže više od 40 odsto svog novca iz fonda na američkom finansijskom tržištu. Među najvećim ulaganjima fonda su: Toronto-Dominion bank, Potash Corporation. Šta ima primamljivo na ledenom severu? Kaiser ocenjuje da Kanada ima relativno čistu i stabilnu politiku, što, po njegovim rečima, olakšava procenu kompanija u zemlji. Kaiser takođe upravlja Amana fondovima, koja se prilikom investiranja drži Šerijata, odnosno konzervativnih islamskih pravila ulaganja.

Thornburg Global Opportunities (THOAX)

  • Efektiva: približno 235 miliona evra

Poslovanje ovog fonda bazira se na pronalaženju preduzeća u razvoju koje, iz jednog ili drugog razloga, razmenjuje po jeftinoj ceni. Portfolio koji sadrži između 30 i 40 akcija ima tradiciju u pobeđivanju konkurencije do finansijskih kriza, ali je sam pao 2008. godine 48 procenata. Povratio se, čak i nakon pomenute brutalne godine, u sam vrh, pa se po performansama našao u 7 procenata svih inostranih akcijskih fondova u poslednjih pet godina. Ovaj fond, takođe vidi, svoju priliku za rast kroz veliko ulaganje u Brazilu, gde je izabrao: Brasil Foods i kompaniju za izgradnju kuća Cyrela Brazil Realty.

 Wasatch World Innovators (WAGTX)

  • Efektiva: oko 65 miliona evra
  • Top Holdinzi:Apple, Mastercard, Visa

Ovaj fond ima akcije tehničkih giganata kao što su Apple, Google i Intel. Ali u poslednje vreme, traga za kompanijama „koje obavljaju poslove na nov i poboljšan način“. Oko trećina akcija ovog fonda nalazi se van tehnologije i zdravstvenog sektora. Među njima su: World Fuel Services, kompanija koja posreduje između naftnih kompanija i velikih naftnih potrošača kao što su aviokompanije i InnerWorkings.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
investiranje akcije fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana