Tekst objavljen: 24.06.2013 18:00        


Program Evrpske unije za regionalni razvoj Srbije, u vrednosti od 22 miliona evra, omogućio je otvaranje oko 4.000 novih i očuvanje više od 1.500 radnih mesta u Srbiji, istakli su danas učesnici završne konferencije Regionalnog društveno-ekonomskog programa razvoja 2 (RSEDP2).

Otvara se 4.000 novih radnih mesta u Srbiji

Svečanim otvaranjem prve laboratorije za testiranje elektromagnetne kompatibilnosti (EMC) u Srbiji na Institutu Mihajlo Pupun, obeležen je i završetak tog četvorogodišnjeg programa EU.

Program RSEDP2 sprovođen je u partnerstvu sa Minsitarstvom za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, relevantnim nacionalnim i lokalnim institucijama, kao i drugim vladinim, nevladinim i privrednim organizacijama.

- Kao direktan rezultat RSEDP2 programa, u Srbiji je otvoreno blizu 4.000 novih radnih mesta, dok je očuvano preko 1.500. Osnovane su četiri regionalne razvojne agencije i brojna nova preduzetnička udruženja. Uspostavljena su partnerstva između opština, regionalnih razvojnih agencija, biznis klastera, preduzeća, što će omogućiti veću konkurentnost na domaćem i stranom tržištu - rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Program je započet u junu 2009. godine, a tokom njegovog trajanja osnovane su četiri nove agencije. Osnovni cilj bio je podrška, motivisanje, povezivanja opština, transfer znanja, veština i EU praksi, kako bi se omogućilo stvaranje i održavanje radnih mesta.

Laboratorija Mihajlo Pupun, prva ove vrste u Srbiji, jedna je od najmodernijih u regionu, a ovaj projekat dobio je grant od preko 900.000 evra za izgradnju, opremanje i obuku kadra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
razvoj posao zaposlenje radna mesta nova radna mesta evropski fondovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana