Tekst objavljen: 29.07.2013 15:00        


Vlada Srbije nije odustala od namere da proda akcije Telekoma. Na jesen će se nastaviti pregovori sa dve kompanije koje su pokazale interesovanje za partnerstvo u srpskom nacionalnom teleoperateru.

Prodaja Telekoma ili nova podela akcija građanima

Ukoliko se, ipak, on ne pronađe, građani i zaposleni u ovoj firmi moći će da računaju da dodatni paket akcija Telekoma od 2015.

Rezervna varijanta

Kako Blic saznaje, u Vladi se, u slučaju da se ne nađe partner, razgovaralo i o tome da kredit kojim je isplaćen OTE, ipak, preuzme republički budžet. Danas rate izmiruje Telekom iz sopstvenih prihoda.
Do privremenog odlaganja odluke o prodaji Telekoma došlo je, inače, jer partneri iz inostranstva, zasad, ne procenjuju da bi im se isplatilo da za većinski paket (78,5 odsto) daju dve milijarde evra. Zato je iz Vlade investitorima poslat signal da su spremni da razgovaraju i o manjinskom partnerstvu, uz posebna prava odlučivanja.

Državi se žuri, ne samo kako bi se obezbedila sredstva za otplatu starih obaveza, a cena zaduživanja u Evropi iz dana u dan raste, već i zato što, od 2015. Telekom mora da se odrekne deset od ukupno dvadeset odsto, koliko ima sopstvenih akcija.

Praktično, zaposleni, građani koji imaju pravo na besplatne akcije i država će podeliti tih deset odsto koje su u vlasništvu Telekoma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Telekom Srbija prodaja Telekoma podela besplatnih akcija besplatne akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana