Tekst objavljen: 12.04.2013 11:11        


Naftna industrija Srbije je prva kompanija od čijeg profita će korist imati i vlasnici besplatno dobijenih akcija. Po računici, svaki vlasnik paketa od pet akcija NIS dobiće na leto od dividendi ukupno 322 dinara. Ako bi pak sada prodali akcije na berzi, dobili bi oko 4.800 dinara.

Prodati ili čuvati besplatno dobijene akcije

- Odbor direktora NIS-a nedavno je predložio da se 25 odsto prošlogodišnje dobiti ove kompanije isplati akcionarima putem dividende. Reč je o bruto iznosu od 75,8 dinara po akciji, odnosno neto iznos od 64,5 dinara po akciji - kaže Nenad Gujaničić, berzanski stručnjak.

Kada je reč o Telekomu Srbije, od koga je građanima "upisano" po 31 akcija, zasad nije poznato kada će se naći na berzi. - Telekom Srbija pažljivo razmatra i pitanje izlaska kompanije na berzu. U ovom trenutku, najveći akcionar u kompaniji je država i postoji saglasnost da se ovom pitanju pristupa veoma pažljivo, kako bi se izbegla svaka ishitrena ili pogrešna odluka. U tom kontekstu, u dogovoru sa predstavnicima većinskog vlasnika, Vladom Srbije pre svega, procenićemo kada je pravi trenutak da se pokrene trgovanje akcijama. Ostajemo pri ranije izrečenom stavu da je tržište kapitala u Srbiji u ovom trenutku nedovoljno aktivno, zbog čega se teško mogu izvesti valjane procene kakav bi ishod imala takva odluka - kažu u Telekomu.
Nakon što je objavljena ova vest, akcije NIS-a su porasle oko pet odsto, te je dividendni prinos na poslednjoj ceni od 965 dinara oko 7,8 procenata.

Gujaničić ističe da je i pored navedenog rasta akcija ovo i dalje više nego dobar dividendni prinos, i to daleko iznad proseka našeg tržišta.

- Posle će slediti privremeni pad cena akcija NIS, što je je uobičajen kratkoročni efekat nakon isteka dana dividende. Bitno je da kompanija nastavi dobro poslovanje i sprovođenje valjane prakse korporativnog upravljanja, i dugoročni rast cene ovih akcija neće izostati - kaže on.

Osim pet akcija NIS, 4,8 miliona građana do sada je dobilo i po jednu akciju Aerodroma Nikola Tesla (600 dinara), zatim sedam akcija Akcionarskog fonda, u nominalnoj vrednosti od ukupno 3.850 dinara za koje nije poznato da li će ikada moći da se unovče.

NIS upravo beleži rekordno visoku cenu na Beogradskoj berzi. Trgovalo se i po 965 dinara. Više od dva miliona vlasnika besplatno dobijenih akcija, već ih je prodalo, a među njima ima i onih koji su za jednu akciju dobili svega 442 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
akcionari berza Beogradska berza akcije podela besplatnih akcija besplatne akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana