Tekst objavljen: 16.09.2013 16:00        


Četvrtu nedelju uzastopno indeksi Beogradske berze zabeležili su rast, dok je ukupan promet porastao za million evra u odnosu na prethodnu sedmicu. Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 ojačao je novih 0,21 odsto kao i Belex Line koji je poskočio 0,65 odsto. Ukupan promet iznosio je nešto više od 3,1 miliona evra.

Rast indeksa i prometa Beogradske berze

Rastu prometa na domaćem tržištu najviše su doprinele akcije Bambija (BMBI) koje su sredinom prošle nedelje u samo jednoj transakciji registrovale promet od preko 135 miliona dinara.

Jubmes banka (JMBN) je ponovo bila najatraktivnija bankarska hartija sa prometom od gotovo 10 miliona dinara dok je cena od 7.000 dinara ostala nepromenjena. Niška AIK banka (AIKB) se korigovala 3,33 odsto na 1.363 dinara dok je nedeljni promet bio 3,3 miliona dinara. Komercijalna banka (KMBN) je videla sličan scenario sa padom od 3,6 odsto na 1.350 dinara, ali je promet bio veoma skroman. Prioritetne akcije ove banke porasle su 1,7 odsto na 844 dinara ali sa svega osam akcija a rast se očekuje kako se bliži kraj godine jer je presek za dividendu (neto div. prinos na trenutnoj ceni iznosi oko 10 odsto) 31. decembar.
Sa druge strane, akcije najveće domaće građevinske kompanije Energoprojekt holdinga (ENHL) na nedeljnom nivou su porasle čak 11,5 odsto dok je ukupna zabeležena realizacija iznosila 83 miliona dinara.

Više od dve nedelje uzastopno, akcijama Alfa Plama (ALFA) se trguje po nepromenjenoj ceni od 12.000 dinara po kojoj je prethodne nedelje ostvareno trgovanje u vrednosti od 62,6 miliona dinara, najviše tokom ove godine.

Kompanija sa najvećom tržišnom kapitalizacijom na Beogradskoj berza, NIS iz Novog Sada (NIIS) zabeležio je promet od 26,5 miliona dinara uz korekciju cene od jedan odsto na 860 dinara.

Dobitnik nedelje bila je Lasta (LSTA) koja je skočila 40 odsto na 350 dinara, dok je promet akcija najvećeg prevoznika u zemlji bio vrlo skroman jer je istrgovano samo 200 akcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana