Tekst objavljen: 11.03.2013 18:10        


Prvi dan u sedmici doneo je odličan promet, zahvaljujući u prvom redu trgovanju akcijama bečejskoj Sojaproteina (SJPT). Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 232,7 miliona dinara, dok je indeks Belex 15 zabeležio neznatan rast popeviši se na 572,4 poena.

Sojaprotein i dalje dominira berzom, indeksi rastu

Ubedljivo najprometnija hartija bio je bečejski Sojaprotein koji je ostvario promet od 191,8 miliona dinara po prosečnoj ceni od 840 dinara što je novi višegodišnji maksimum u trgovanju ovom hartijom.

Uporedo, sama kompanija je počela da otkupljuje akcije od nesaglasnih akcionara po ceni od 827 dinara i već prvog dana je otkupljeno 1,2 odsto sopstvenih akcija. Naftna industrija Srbije (NIIS) je nastavila trend skromnih prometa te je danas zabeležena realizacija od 6,5 miliona dnara po prosečnoj ceni od 880 dinara.

 Energoprojekt holding (ENHL) je blago porastao na 677 dinara uz promet od 4,7 miliona dinara, dok je dobitnik dana bila Goša Montaža (GMON) koja je skočila 6,3 odsto na 2.244 dinara uz realizaciju od 1,5 miliona dinara. Veliki skok od 8,2 odsto registrovao je i vranjski Alfa plam (ALFA) ali uz neveliki promet od 0,1 milion dinara.

Ubedljivo najprometnija bankarska akcija bila je niška AIK banka (AIKB) koja je ostvarila promet od 24,8 milion dinara po prosečnoj ceni od 1.650 dinara. Najveći deo današnje realizacije ostvaren je u samo jednoj transakciji dva učesnika na tržištu na početku trgovanja.

Akcijama Komercijalne banke (KMBN) danas se nije trgovalo, dok se novosadska Razvojna banka Vojvodine (MTBN) zadržala na nivou od 300 dinara uz promet od 0,3 miliona dinara. Jubmes banka (JMBN) je neznatno oslabila na 10.389 dinara uz slab promet, dok se uz takođe mizernu realizaciju Privredna banka iz Beograda (PRBN) zadržala na 109 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Beogradska berza berza akcije indeksi sojaprotein

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana