Tekst objavljen: 31.05.2013 10:50        


Izgradnja najvećeg solarnog parka na svetu, koji bi trebao da se gradi u Srbiji, nije ni počela, a projekat već privlači pažnju brojnih stranih kompanija. Italijanska kompanija „Terna Group“, koja je jedna od svetskih lidera u prenosnom sistemu električne energije, vеoma je zaintеrеsovana za učеšćе u projеktu sa  „Securum Equity Partners“.

Strani investitori se utrkuju za naš solarni park

Poznatiji pod nazivom „ONE GIGA projekat“, solarni park snage 1.000 megavata, podeljen u 100 postrojenja jačine 10 megavata, proizvodiće 1.220 gigavat časova godišnje.

Solarni park, čija ukupna vrednost projekta iznosi 1,28 milijardi evra, biće izgrađen na 3.000 hektara površine, a kompanija „Securum Equity Partners“ zajedno sa Vladom Republike Srbije radi na pronalasku najpogodnije lokacije za realizaciju prjekta.

Činjenica da se brojne multinacionalne kompanije već utrkuju oko učestvovanja u projektu ne čudi, obzirom da bi solarni park postavio Srbiju na čelo mape obnovljivih izvora energije u svetu.

- Republika Srbija neće snositi nikakve troškove kako izgradnje tako ni održavanja parka, naprotiv, procenjuje se da bi Srbija za 26 godina, samo od poreza prihodovala oko 800 miliona evra, dok bi se Bruto domaći proizvod uvećavao za oko 200 miliona evra godišnje - istakao je Alessio Colussi, predsednik kompanije „Securum Equity Partners“.

Obzirom na to da je Republika Srbija usvojila skorašnje direktive Evropske Unije koje se tiču sektora obnovljive energije i koje nalažu uvećanje kvote obnovljive energije od oko 20 odsto do 2020. godine, „ONE GIGA“ projekat predstavlja odličnu priliku za Srbiju da smanji zaostatak od 40 odsto.

Pored impozantnih priliva u domaći budžet, solarni park će pružiti i brojna nova radna mesta.

Očekuje se da bi izgradnja parka trebalo da počne 2014. i da se po fazama odvija do kraja 2016. godine, ukoliko saradnja svih nadležnih organa Srbije bude garantovana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicioni projekat oie obnovljivi izvori energije solarni park solarni paneli solarna energija investicije strane investicije energetika energetska efikasnost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana