Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 29.11.2012 16:11        


Kada pomislimo na pokretače i glavne igrače na Vol Stritu, obično zamislimo muškarce u skupim odelima. Čak se neretko smatra da istorija nije zabelezila ženu koja zaslužuje mesto među najuspešnijm investitorima.

Upoznajte Heti Grin - "vešticu sa Vol Strita"

Ipak, njih je bilo i biće, ali posebno mesto ima ekscentrična Heti Grin, poznatija kao "Veštica sa Vol Strita". Ko je bila veštica sa Vol Strita?

Savremenicima je bila poznata kao najbogatija žena u Americi. Njena sposobnost da napravi novac, ipak je ostala u senci mnogobrojnih priča o njenom tvrdičluku, zbog kojih se njeno ime našlo u Ginisovoj knjizi rekorda. Štedela je na svemu. Nosila je jednu crnu haljinu dok se ne bi raspala. A kada bi se isprljala naložila bi pralji da opere samo najprljavije delove, da bi uštedela na sapunu. Radila je u prolaznoj prostoriji na Vol Stitu, okružena kutijama sa dokumentima, jer nije htela da plati sopstvenu kancelariju. Svakog dana je jela zobenu kašu, koju bi grejala na radijatoru u susednim kancelarijama.
Heti Grin je rođena kao Henrijeta Holand Robinson 1834. godine u Masačusetsu, u bogatoj porodici brodovlasnika i trgovaca. Sklonost ka svetu finansija pokazala je sa svega šest godina. Njen deda je bio gotovo slep, te mu je ona svakog dana čitala novine o finansijskim vestima.

I pre nego što je navršila 15 godina, znala je o akcijama i obveznicama više od bilo koga u poslu.

Kada je sa 30 godina nasledila 7,5 miliona dolara porodičnog bogatsva, otvorila su joj se vrata sveta koji je itekako dobro poznavala. Njena investiciona strategija je bila konzervativna ali i mudra; ulagala je u državne obveznice, akcije železnica i nekretnine.

Pri tom je uvek držala znatne novčane rezerve u kešu za slučaj da tržište doživi krah.

Jednom prilikom je izjavila Njujork Tajmsu : "Ja kupujem akcije kada im je cena niska i kada ih niko ne želi. Držim ih dok im cena ne skoči toliko da ljudi postanu nestrpljivi da ih kupe." Ako vam ova izjava zvuči poznato, verovatno ste je čuli od Vorena Bafeta, koji iste investicione principe koristi i danas, 100 godina posle Heti Grin.Novac nikada nije uzimala na zajam ali ga je rado davala, uz značajnu kamatu. 1898. godine grad Njujork se nalazio na ivici bankrota. Čelnici grada su znali ko uvek ima novac. Heti je tako postala kreditor Njujorka, koji se zahvaljujući njoj još u dva navrata održao na površini i spasao propasti.

Najčuvenija priča vezuje se za njeno odbijanje da državi plati bilo kakav porez. Da bi izbegla poreznike, često se selila u jeftine delove grada , i živela u stanovima bez grejanja i tople vode. Po svedočenju jednog njenog komšije, na vratima je umesto njenog, stajalo poreznicima nepoznato ime; Gospodin Djui, kako se zvao njen mali škotski terijer.

Tako je Heti Grin, zbog svog izgleda i karaktera, umesto kao najmudriji investitor svog vremena, ostala zapamćena kao "Veštica sa Vol Strita".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
heti grin Volstrit wall street investitori akcije deonice SAD sjedinjene američke države Amerika poslovna žena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana