Prednosti i mane e-bankinga

28.02.2012

Istraživanja izvor: Kamatica

Nema sumnje – internet je zauvek promenio naše živote. Dostupnost i lakoća komunikacije uticala je,ne samo na to kako obavljamo posao, već i kako komuniciramo sa bankom. Udobnost, fleksibilnost, brzina i dostupnost postali su prioritet svakog klijenta koji teži da na efikasan način vodi svoje finansije.

Usluga elektronskog bankarstva razlikuje se manje-više od banke do banke, ali u suštini podrazumeva sledeće usluge:

– „Onlajn”uvid u stanje na računu, karticama i po kreditu i drugim tipovima zaduženja;

– „Onlajn” uvid u promet na računima;

– „Onlajn” prenos novca na računima u okviru banke i van banke;

– „Onlajn” plaćanje računa, rate kredita, pokrivanje minusa na tekućem računu;

– „Onlajn” kupovinu i prodaju deviza.

Od 33 banke koje posluju u Srbiji, gotovo sve nude uslugu elektronskog bankarstva koja ide „u paketu” prilikom otvaranja tekućeg računa. Ipak, da biste koristili tu uslugu potrebno je da potpišete ugovor sa bankom u kome su jasno definisani uslovi, prava i obaveze prilikom korišćenja usluge.

 U većini slučajeva, aktiviranje ove usluge, kao i elektronski promet besplatni su za klijente. Ako uzmete u obzir da se prosečna nadoknada u pošti ili banci koju plaćate prilikom plaćanja računa za komunalije ilitelefon kreće od 15 dinara pa naviše, jasno je koliko novca i vremena možete da uštedite koristeći uslugu e-bankinga samo za plaćanje računa.

 Elektronsko bankarstvo se poslednjih godina dosta razvilo, naročitou pravcu sigurnosti. Sofisticirano šifriranje uz korišćenje raznih uređaja (digitalni sertifikat, mini CD, smart kartice...) obezbeđuje sigurnost i privatnost podataka, što je prvi i ključni uslov za korišćenje e-bankinga. Korišćenje uređaja za sigurnost transakcija u većini banaka je besplatno, ali obratite pažnju na činjenicu da neke banke mogu jednokratno da vam naplate uređaj koji vam predaju prilikom potpisivanja ugovora.

 Nema vremenskog ograničenja

 Komfor u korišćenju bankarske usluge bez obzira na praznike, neradne dane, vikende ili doba dana verovatno je najveća vrednost koju e-banking donosi modernom građaninu. Radno vreme banke od devetdo 17 časovakoje se često poklapa sa vašim radnim vremenom često je prepreka da obavite transakcije koje želite, osim u slučaju da ste korisnik elektronskog bankarstva. I ne samo to, nije pitanje samo vremena nego i mesta. Ukoliko sa sobom imate neophodne uređaje za potvrdu sigurnosti transakcije sa bilo kog računara možete da pristupite svojim podacima i da izvršite plaćate.

 Nema čuvanja papira

Kada poslujemo sa bankom, često nas najviše brine dokumentacija. Želimo čist račun i sve potvrde. Elektronsko bankarstvo ima tu prednost što od momenta korišćenja te usluge imate uvid u sve transakcije (uplate i isplate) na vašim računima. Nema potrebe da tražite papire u zaturenim fasciklama. Informacija o svakoj transakciji lako vam je dostupna uz nekoliko klikova mišem.

Proveriti koliko košta

Banke su postale sve kreativnije u ponudi usluga elektronskog bankarstva, pa nije na odmet da se prilikom otvaranja tekućeg računa dobro raspitate o tome šta sve usluga elektronskog bankarstva uključuje i koliko se naplaćuje aktiviranje, mesečno održavanje ili usluge transfera novca.

Prema malom istraživanju koje je sprovela „Kamatica”, jedna od mana elektronskog bankarstva jeste to što pojedine banke korišćenje ove usluge uslovljavaju korišćenjem određenog pretraživača („Internet eksplorera” najčešće) i isključivanje sigurnosnih „Activex” kontrola.

 Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana