Štedite na vreme

27.07.2012

Istraživanja izvor: Kamatica

Na predstojeće, septembarske troškove treba misliti mesecima unapred.

Leto je jedino godišnje doba kada smo najmanje opterećeni troškovima školovanja dece, računima za grejanje, obnavljanjem garderobe. Čini se kao da su sve obaveze manje i zanemarljive i da sve lako možemo postići, čak i plaćanje rate kredita, kreditne kartice, letovanja...

I onda upadamo u zamku kao i svake prethodne godine.

Već smo na kraju jula i leto nam izmiče, a septembar i sve obaveze na koje se potroši veći deo kućnog budžeta opet su tu. I kao po nepisanom pravilu, i na samu pomisao troškova hvatamo se za glavu i primenjujemo dobro utvrđenu taktiku presipanja iz šupljeg u prazno.

Iako mnogi ne razmišljaju na taj način, upravo je leto idealno za započinjanje štednje. Koliko god da nam je teško baviti se finansijama umesto uživati u blagodetima leta, mali koraci nas mogu i te kako rasteretiti glavobolja koje uvek počinju u septembru.

Prekontrolišite obaveze

Obratite pažnju na sve planirane i neplanirane troškove koje ste do sada napravili koliko god da vam se čine beznačajnim, popišite rate kredita, kreditne kartice, iznos dozvoljenog minusa koji trošite,  uključite u to i poneki zaboravljen izvod iz banke, ček koji kasni sa naplatom i naravno račune koji se svakog meseca moraju platiti.

Ovom računicom u svakom momentu znate kolike su vaše minimalne mesečne obaveze.

Planirajte potrošnju

Ukoliko od kućnog budžeta oduzmete vaše minimalne mesečne obaveze, ostatak novca trošite planirano.

Planirajte svaku kupovinu počevši sa pravljenjem spiska, odnosno toga šta vam je neophodno od kućnih potrepština za ovaj mesec. Ovakvu kupovinu je najbolje obaviti u nekom od megamarketa, jer ćete većinu potrepština kupiti po nižim cenama, a ukoliko kupujete robnu marku tog megamarketa dodatno ćete uštedeti. Pri tom, iznos novca koji ste uštedeli pri kupovini nemojte trošiti.

Napravite prioritete

Ako pred sobom imate jasne ciljeve, lako ćete napraviti prioritete. Odgovorite sebi: Da li je baš neophodno da to platim sada?

Finansijski stručnjaci najčešće preporučuju da se kada se odlučimo na štednju treba odricati onih stvari koji se mogu smatrati luksuzom: izlasci, ručkovi i večere u restoranu, mesečna članarina u teretani, jednom rečju aktivnosti koje vam nisu neophodne.

Ukoliko vam je teško da se toga odreknete, mi vam preporučujemo da pronađete alternativu.

Upravo leto nam pruža mogućnost različitih i jeftinijih vidova zabave uz maksimalnu aktivnost i korišćenje slobodnog vremena.

Odlaskom na neko izletište u toku vikenda, moći ćete da uživate i u pretoplom danu, a da pri tom ne platite ulaznicu. Isto tako, umesto odlaska u teretanu možete da trčite ili vežbate na otvorenom.

Smanjite troškove za benzin, jer leti su najmanje gužve u autobusima GSP-a, pa auto parkirajte u neku hladovinu ispred zgrade ili ugaražu, a na posao i na ostale aktivnosti idite javnim prevozom.

Višak novca

Uskladiti želje i mogućnosti nikada nije lako. Ali kada jednomkrenete tim putem, vrlo brzo ćete shvatiti da je ovo najefikasniji način uštede novca koji ćete iskoristiti onda kada vam je zaista najpotrebnije.

Koliko god da se čini da su uštede koje ste planiranjem potrošnje i ukidanjem nekih zadovoljstava male, pomislite koliko će vam taj novac značiti kada dođe vreme za kupovinu ogreva, zimnice, knjiga i ostalog školskog pribora, jesenje i zimske garderobe i svih onih stvari koje nikako ne možete da preskočite.

Ušteđeni novac, međutim, nije dovoljno čuvati u slamarici, jer ćete zbog inflacije izgubiti na njegovoj vrednosti. Umesto toga idite u banku i svoju uštedu pretvorite u štednju.

Iz zaista bogate ponude banaka, pronađite štednju koja nije ograničena minimalnim ulogom i na koju novac možete da uplaćujete kada ga imate, kao i da ga podižete kada vam je novac potreban. Pri tom ćete još i zaraditi jer će vambanka datikamatu.

Slobodna štednja

Jedan od ovakvihoblika štednje je takozvana slobodna štednja koju nude pojedine banke. To je tip štednje koji pruža dovoljno fleksibilnosti da uplaćujete i podižete novac, a pri tom i nagrađuje vaš trud kamatom.

Ono što je veoma dobra stvar kod ovakvih vidova štednje je to što nije bitno koliko novca stavite kao početni polog. I 1.000 dinara može da bude vaša početna suma.Koliko god da vam zvuči smešno da u banci počinjete da štedite sa tako minimalnim iznosom, uvek imajte na umu da se od nečeg mora početi. Jer najbolje se štedi kada imamo najmanje novca u novčaniku.

A kada dođe septembar i kada na vašem štednom računu bude ona suma novca koja će pokriti troškove makar samo kupovine knjiga i školskog pribora, shvatićete prednosti principa uštede i štednje, pa čak i na taj način otplatiti kredite i kreditne kartice.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana