Sačuvajte novac na putovanju

08.04.2008

Istraživanja izvor: Visa

Platne kartice su posebno pogodne ukoliko putujete u inostranstvo i posećujete zemlje koje imaju različite valute. Zahvaljujući Visi, nećete morati da menjate novac svaki put kada odete u drugu zemlju i na taj način možete izbeći visoke provizije koje menjačnice obično naplaćuju.

Visa platne kartice su sigurno sredstvo plaćanja, pogotovo zbog toga što bi ljudi prilikom putovanja trebalo da izbegavaju da sa sobom nose velike količine novca. Rasprostranjena mreža od milion Visa bankomata i više od 27 miliona prihvatnih mesta širom sveta omogućava da na raspolaganju imate dovoljno novca gde god i kad god vam on zatreba.

Na poleđini Vaše Visa kartice možete naći broj telefona na koji bi trebalo da se obratite u slučaju gubitka kartice. Zato, sačuvajte ovaj broj na sigurnom. Neposredno nakon tog poziva, Vaša kartica će biti blokirana, a novac sačuvan. Visa kartica zaista čini Vaš život jednostavnijim i olakšava svakodnevna plaćanja.

Saveti za putovanja

Visa platne kartice su najsigurniji i najlakši način plaćanja na putovanjima. Za Vas smo pripremili jednostavne savete za putovanje koji će vam pomoći da uživate, a da Vam pritom kartica bude na sigurnom.
•Pre nego što krenete, proverite datum isteka, koji je naznačen na kartici, i pobrinite se da imate dovoljno novca na računu.
•Kartice i gotovinu nemojte držati na istom mestu – na taj način ukoliko izgubite nešto, nećete izgubiti sve.
•U gužvi, torbu i novčanik držite blizu vašeg tela, a ukoliko ih imate, koristite specijalne torbice za novac.
•Kada ste u hotelu koristite sefove za čuvanje novca.
•Kada plaćate Vašom Visa karticom, proverite informaciju na potvrdi o transakciji koji dobijate od prodavca. Odgovorni ste samo za sumu koja se nalazi na njoj, zato uvek pre nego što se potpišete proverite iznos na potvrdi.
•Kopiju potvrde o transakciji uvek sačuvajte i uporedite sa Vašim bankovnim izvodom.
•Zapamtite Vaš PIN kod. Ukoliko želite da podignete novac sa bankomata prethodno se uverite da niko ne može videti Vaše podatke kada podižete novac.
Šta uraditi ukoliko izgubite karticu ili Vam je kartica ukradena?

Nemojte da paničite ukoliko ste izgubili Vašu Visa karticu. Sledite korake koji su napisani i zapamtite da je potrebno da što pre prijavite gubitak kartice. Što pre prijavite gubitak, to će pre Vaša kartica biće zamenjena novom.

Ukoliko ste u zemlji

Pozovite banku ili neku drugu organizaciju koja je izdala karticu ukoliko znate telefonski broj. Oni će vam odmah blokirati karticu i postarati se da dobijete drugu.

Ukoliko ste na putovanju

Pozovite Visa Global Card Assistance Service, službu za pružanje pomoći u slučaju gubitka Visa kartice, koristeći našu mrežu ili besplatne telefone. Mozete da pozovete sledeće brojeve +1 410 581 9994 ili +1 410 581 3836.
Ova služba Vam je na raspolaganju 24 sata dnevno, 365 dana u godini i dostupna je na više jezika. Obavestite ih o vašoj izgubljenoj ili ukradenoj kartici, oni će preduzeti sve mere kako bi u što kraćem roku dobili novu karticu, ali će Vam i dostaviti gotovinu ukoliko Vam je neophodna.

Ono što će biti potrebno da im kažete je sledeće:
•ime banke ili kompanije koja je izdala karticu
•vrstu kartice (na primer: Visa Electron, Visa Classic, Visa Gold)
•zemlju u kojoj je kartica izdata

Deset zlatnih pravila za korisnike kartica

1. Čim dobijete karticu u banci odmah se potpišite u prostoru koji je predvidjen za Vaš potpis na kartici.
2. Čuvajte svoju karticu kao da je u pitanju gotovina. Ne ostavljajte je nigde bez Vašeg nadzora, na primer u autu, baru, noćnim klubovima ili na plaži.
3. Nikada ne zapisujte svoj PIN broj - zapamtite ga.
4. Ukoliko je moguće neka Vam kartica uvek bude na vidiku.
5. Pre nego što potpišete, uvek proverite sumu novca koja piše na potvrdi o odobrenoj transakciji – sačuvajte kopije potvrde, kao i potvrde o transakcijama koje ste obavili na bankomatima.
6. Nikada ne govorite broj Vaše kartice preko telefona, osim ukoliko nije u pitanju proverena kompanija ili ukoliko ste Vi sami pozvali određenu kompaniju.
7. Uvek proverite izvod iz banke posebno posle putovanja. Uporedite iznose na izvodu sa potvrdama o transakcijama koje ste dobili na bankomatima i u prodavnicama.
8. Zapišite brojeve kartica i broj telefona za slučaj gubitka ili krađe kartice. Ove podatke čuvajte na sigurnom mestu.
9. Nikada ne otkrivajte Vaš PIN broj. Niko iz finansijskih institucija, policije ili prodajnih mesta ne bi trebalo da Vas pita za Vaš PIN. Vi ste jedina osoba koja bi to trebalo da zna.
10. Ukoliko Vam se kartica zaglavi u bankomatu budite sumnjičavi prema svakome ko Vam ponudi pomoć, čak i ako je u pitanju obezbeđenje banke. Kriminalci mogu saznati Vaš PIN na nekoliko načina. Mogu Vas krišom posmatrati dok ukucavate PIN, a zatim izvaditi Vašu oštećenu karticu iz bankomata i iskoristiti je tako što će podići novac koji imate na računu.

Odmori su za uživanje – Učinite sve da zaista tako i bude.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana