Šta donose finansijske mere Vlade

23.10.2008

Istraživanja izvor: B92

Mere Vlade Srbije za stabilizaciju finansijskog sistema Srbije odraziće se i na bužet Srbije, inflaciju, smirivanje bankarskog sektora, kao i na berzu.

Ekonomski stručnjaci pozdravljaju ove mere, ali napominju da imaju i privremeni efekat, jer će zbog najavljenog povećanja akciza na cigarete i benzin, talas poskupljenja koji je sada odložen stići početkom sledeće godine.

Akcize na benzin i cigarete siguran su način punjenja bužeta, tako da primena najave premijera Cvetkovića da se od Nove godine povećaju akcize obezbeđuje stabilan prihod u državnoj kasi.

Međutim, povećanje akcize na gorivo za četiri dinara dovešće do toga da vozači neće imati priliku da na domaćim pumpama osete pad cene sirove nafte u svetu, kaže predstavnik AD „Nafta“ Nebojša Atanacković.

„Sa ovim povećanjem akcize dolazimo u sitaciju da će kod nas gorivo permanentno biti skuplje nego u okruženju. To povećanje će verovatno uticati i na smanjenje potrošnje derivata”, kaže on.

Atanacković dodaje da to što ”trenutno cena sirove nafte na svetskim berzama pada, ne znači da bi trebalo sad akcizama ostaviti na ovom nivou, nego čini mi se suprotno od toga. Jer kad smo imali obrnutu situaciju, da je cena sirove nafte rasla i kad je onako vrtoglavo rasla cena derivata, onda niko nije pomišljao na to da b i trebalo smanjiti akcize da bi te cene ostale na nekom pristojnom nivou”.

Duvanske kompanije za sada nisu upoznate sa najavom koliko bi akciza na cigarete mogla biti povećana. Goran Pekez iz duvanske kmpanije JTI kaže da je zbog trenutno loše strukture tih akciza svaka promena može biti dobra pod uslovom da ne dovodi do naglih poskupljenja.

„Bez obzira što bi promena akcize prema rečima premijera mogla da donese povećanje akcize sledeće godine, mislimo da je najbitnije izbeći nagle skokove poreskih stopa. Ukoliko bi se zadržalo takvo rešenje, cene cigareta na kraju 2009. bi se povećale za najmanje 30 posto i samim tim prouzrokovale inflantorni efekat od dva posto. Nadamo se da će predlog valde izbeći takvu situaciju“, kaže Pekez.

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković mere vlade koje se odnose na akcize vidi kao jedini način da se napuni budežt i realizuje ono što je obećano, pre svega redovna isplata povećanih penzija.

„To će biti još jedan cenovni udar u sledećoj godini, ali je ipak i jedini način na koji država može da proba da dođe do nekog porasta prihoda od januara. Time bi trebalo da premosti i isfinansira veoma veliku razliku u transferima iz budžeta Srbije koji su danas 11 milijardi dinara, a procene su da će tada biti 18-19 milijardi kako ne bi došlo do kašnjenja u isplati penzija“, objašnjava Zdravković.

Analitičari su i ranije upozoravali da će rast penzija uzdrmati budžet, ali to je bio uslov za formiranje vlade uz PUPS Jovana Krkobaića. On poetski danas kaže da „Sirakuza neće pasti“ zbog povećanja penzija od deset posto koje kreće od okotbarskog penzionerskog čeka.

I dok će država većim akcizama puniti budžet, Cvetkovićeve mere dovešće do stabilzovanja banaka, koje su se pokazale kao najosetljivije na svetsku ekonomsku krizu. Predsednik IO Erste banke Sava Dalbokov kaže da povećanje granacija za deviznu štednju na 50 hiljada evra ima dobar psihološki efekat koji građanima uliva dodatnu sigurnost.

„U pogledu osigurane štednje to znači da za štedne uloge do 50 hiljada evra Vlada Srbije preuzima jemstvo i garantuje te uloge. Znači da štediše pored grancije banke kod koje štedi dobija i mnogo veću garanciju od države“, kaže on.

Takođe oni koji imaju oročenu štednju u evrima, dolarima ili švajcarcima trebalo bi da do kraja 2009. budu oslobođeni plaćanja poreza od 20 posto koliko im država uzima na ostvarenu kamatu. Najava ukidanja istog tolikog poreza na kapitalnu dobit u trgovini hartijama od vrednsoti istovremeno bi trebalo da oporavi i domaću berzu.

Vladine mere za plaćanje gasa na rate i odlaganje skoka cene telefonskih impulsa trebalo bi da privremeno smire inflaciju, kaže analitičar Miroslav Zdravković.

„Odlaganje poskupljenja gasa, PTT usluga i slično će ulepšati sliku o rastu cena u ovoj godini, ali time ne sakrivaju problem koji će postati veći u idućoj. Znači, samo ćemo ove godine imati prihvatljivu stopu inflacije od oko devet posto, ali ćemo imati izuzetno snažan udar cena od iduće godine“, kaže on.

„S obzirom da povećanje rashoda, pre svega zbog finansiranja penzija, nema realno pokriće, izgleda apsurno ako poskupi gas za 60 posto kao i ako bude još nekih poskupljenja, država u tom istom procentu ima povećanja prihoda od PDV-a, što znači da se država finansira inflatorno i odgovora joj rast cena“, smatra Zdravković.

Ipak analitičari, bankari i brokeri slažu se da će ukupan efekat ovi mera biti pozitivan. Međutim da bi ih građani na svojoj koži osetili neophodno je da ih i parlament usvoji što pre, na šta apeluje minsitarstvo finansija.

Da bi te mere što pre postale funkcionalne neophodno je da ih posle Vlade Srbije po hitnom postupku usvoji i Skupština. Iz ministarstva finansija apeluju na parlament da što pre usvoji zakone koji će između ostalog regulisati državnu garanciju za štedne uloge u bankama iznosu do 50 hiljada evra i privremeno ukinuti porez na deviznu štednju.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana