Šta je bolje - kredit ili lizing?

16.10.2007

Istraživanja izvor: 24 sata

 Kupovinom automobila na kredit gradanin odmah postaje stvarni vlasnik vozila, dok je kod lizinga vlasnik - lizing kuca. Najcešci nacin kupovine automobila u Srbiji je lizing, koji cini cak 70 odsto ukupne prodaje vozila. Manje mesecne rate, brza procedura i ocuvanje kreditne sposobnosti glavni su razlozi zašto se gradani radije odlucuju za lizing nego za kredit.

Za lizing je potrebno minimalno pocetno ucešce od 20 odsto vrednosti vozila. Vladimir Aljinovic iz „VB lizinga" objašnjava da je papirologija za lizing mnogo jednostavnija od procedure za dobijanje kredita, a i kamate i mesecne rate su mnogo povoljnije.
- Povoljna okolnost uzimanja automobila na lizing jeste ostavljena mogucnost da se kredit podigne za mnogo vecu investiciju, kakva je stan, jer se lizingom ne opterecuju kreditna sposobnost gradanina - kaže Aljinovic.

Ipak, kupovinom automobila na kredit gradanin odmah postaje stvarni vlasnik vozila, dok je kod lizinga vlasnik - lizing kuca. Takode, kupac na lizing ima brojna ogranicenja - treba mu odobrenje za prelazak granice, kao i posebna dozvola za svaku osobu koja ce koristiti vozilo.
U agencijama za registracije vozila objašnjavaju da se manje kamate i rate kod lizinga donekle kompenzuju prilikom placanja godišnje registracije, koja je kod lizinga veca cetiri puta jer je vlasnik vozila pravno lice, za koje je osiguranje skuplje. Tako porez na registraciju automobila od 1.300 kubika starog pet-šest godina za fizicko lice košta oko 1.200 dinara, dok pravna lica za istu uslugu placaju oko 6.000 dinara.

Placanje kasko osiguranja je trošak koji je obavezan kod lizinga, dok kod kupovine na kredit manji automobili bivaju oslobodeni placanja kasko osiguranja, koje iznosi od od cetiri do pet odsto vrednosti vozila. Tako za vozilo vrednosti 10.000 evra godišnje na ime kasko osiguranja mora da se plati 400-500 evra.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana