Tekst objavljen: 27.03.2014 13:00        


Poverenje u dinar, čini se, i dalje je teško povratiti. Svi događaji iz prošlosti i dalje koče građane Srbije da usklade potrošnju sa valutom primanja.

Da li građani Srbije veruju svojoj valuti?

Naime, kako pokazuju rezultati ankete Finansijskog portala Kamatica, na pitanje menjate li dinare u stranu valutu, više od polovine anketiranih građana je odgovorilo potvrdno. 

Čak 25 odsto anketiranih je potvrdilo da čim primi platu ili neki veći priliv novca, dinare pretvaraju u devize, dok istovremeno 26 odsto građana isto radi kada odvoje deo novca za štednju.

Ukupno 51 odsto građana Srbije i dalje nema poverenja u domaću valutu, bez obzira da li je u pitanju tekuća/potencijalna potrošnja ili štednja.



Nasuprot tome, tek 15 odsto anketiranih građana se izjasnilo da sve prihode zadržava u dinarima. Naravno usled ogromnog tereta krize i loše finansijske situacije, 28 odsto građana kaže da nema viška novca da bi ga menjao, dok se tek 5 odsto njih opredelilo za ništa od navedenog.
Očekivanja Narodne banke Srbije o vraćanju poverenja u domaću valutu kao preovlađujućem sredstvu plaćanja i valuti za štednju izgleda da se ni ove godine neće ispuniti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinari anketa menjanje valute kamatica anketa poverenje u dinare rsd strana valuta evri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana