Tekst objavljen: 04.02.2018 12:59        


Kupovinom 100 odsto udela u "IKOM-u" SBB u martu prošle godine postaje najveći kablovski provajder u Beogradu, gde pokriva 70 odsto tržišta, a prvog decembra iste godine na zvaničnom sajtu objavljena je vest da će cena usluge biti uvećana za 100 dinara i da novi cenovnik važi od prvog januara ove godine.

Da li SBB koristi dominantan položaj na tržištu?

 

Da li je ovde SBB iskoristio svoj dominantni položaj na tržištu i koja su prava potrošača, istražuje finansijski portal Kamatica?

Uvidom u jedan od ugovora između ovog provajdera i korisnika zaključujemo da provajder nije imao obavezu da korisnike obavesti o promeni cena uz račun, pošto su korisnici prihvatili da način obaveštavanja o promenama uslova operater istakne na zvaničnoj internet stranici.

Obaveštenje koje je postavljeno na sajtu SBB-a 01. decembra 2017. godine navodi da pretplatnici imaju pravo raskida ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen, bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom u roku od 30 dana pre početka promene cene.

Za finansijski portal Kamatica, beogradski advokat Marko Stanković objašnjava koja su prava potrošača u ovom slučaju i da li je SBB postupio po zakonu.

“Usko gledano, SBB je postupio u skladu sa propisima jer je ugovorom koji ima zaključen sa korisnicima svojih usluga predviđeno da operater može o promenama u ceni korisnike informisati putem svoje internet stranice. U tom smislu, kada su u pitanju korisnici koji su pravna lica, nema nikakvih problema. Međutim, kada se radi o domaćinstvima i uopšte fizičkim licima, legalnost ovakvog postupka je upitna ako se imaju u vidu odredbe Zakona o zaštiti potrošača, koji predviđa da je jedno od osnovnih prava potrošača pravo na obaveštenost. Takođe, Zakon predviđa ništavost odredbi Ugovora koje direktno ili indirektno uskraćuju ili ograničavaju pravo potrošača na informisanost”, kaže Stanković i dodaje da je Zakon još uvek “mlad” i da ne postoji dovoljno slučajeva iz prakse koji bi pomogli u tumačenju Zakona i stvaranja jedinstvenog stava o njegovoj primeni, a u ovom slučaju smatra da SBB nije ispoštovao svoju zakonsku obavezu koja se tiče obaveštenosti potrošača.

Ugovori koje SBB zaključuje sa potrošačima su ugovori po pristupu na čiju sadržinu potrošači nemaju nikakvog uticaja - dakle nisu mogli da zahtevaju izmenu predmetne stavke Ugovora. Takođe, potrošač je slabija strana u ugovoru i ugovor se, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, mora tumačiti u korist potrošača.

Ne može se očekivati da svi korisnici usluga SBB-a, a pogotovo starije osobe, redovno prate sajt operatera. Dakle, kad su oni u pitanju svakako možemo osnovano pretpostaviti da se nisu mogli upoznati sa promenom cene paketa usluga. Korisnik bi bio adekvatno upoznat ukoliko je obavešten putem mail-a, sms-om, slanjem pisanog obaveštenja, uz mesečni račun ili na sličan način koji ne ostavlja sumnju da je obaveštenje zaista došlo do korisnika” objašnjava Stanković i naglašava da upravo zbog ovih razloga smatra da navedena odredba Ugovora ne proizvodi pravno dejstvo i da potrošači - fizička lica i nakon isteka roka ostavljenog u obaveštenju mogu tražiti raskid Ugovora zbog povećanja cene, bez posledica.

Prijemom novog mesečnog računa korisnik će definitivno biti obavešten o promeni visine naknade, te bi od dana prijema računa trebalo početi sa računanjem zakonskog roka od 30 dana za raskid ugovora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6 komentara

  1. User image
    Jasna 06.02.2018 10:14

    SBB je monopolista na tržištu. Za osnovne usluge koje pruža korisnicima je bezobrazno skup.
    Smatram da bi i nadležni državni organi trebalo da intervenisu kada je u pitanju SBB
    SRdacan pozdrav

    Jasna Popovic

  2. User image
    bole 06.02.2018 10:15

    Bravo za text, jasno i precizno..

  3. User image
    draganAR 06.02.2018 16:31

    folujem bola

  4. User image
    Nebojsa 06.02.2018 16:36

    Nije sbb kriv nego direktori u telekomu posto vec imaju infrasrukturu nisu bili ili nisu hteli da budu konkurentni.Box paketi su skuplji nego u sbb u.Osnovna delatnost telekoma telefon pretplata duplo skuplja.

  5. User image
    Vlada 06.02.2018 21:53

    Samo kad operateri sa 100 Pinkovih kanala nisu monopolisti. Jasno je da SBB koristi poziciju i da ih treba obuzdati, ali sa druge strane većina ostalih nas šikaniraju sa njihovim Happy sadržajima. Ja pokušavam godinama da se prebacim na drugog provajdera ali nema šanse jer su se oni očigledno dogovorili o podeli teritorije a mts me ne interesuje zbog Pink poplave. Stanujem na Novom Beogradu i jednostavno niko nema nameru da udje u zgradu i otvoreno odgovaraju da je tamo Vektor i valjda niko drugi neće da se meša ili šta već... Gde nije monopol dogovoriće se već oni...

  6. User image
    Marko 12.02.2018 13:27

    A šta je sa manjim mestima gde i nema drugog kablovskog operatera!?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica istraživanja kamatica korisnici sbb dobinantan položaj zakon o zaštiti potrošača cena paketa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana