EUR 117,52 USD 106,52 CHF 106,93

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 15.10.19. :: 117.4946 rsd

Tekst objavljen: 10.10.2019 15:45        


Ostalo je još tri meseca da zaposleni koji ove godine ispunjavaju uslov za odlazak u starosnu ili prevremenu starosnu penziju podnesu zahtev za penzionisanje

Da li znate koliku otpremninu možete da dobijete na odlasku u penziju?

Valja podsetiti na to da se za punu starosnu penziju za muškarce uslovi nisu menjali i da oni i dalje treba da imaju 65 godina života i najmanje 15 godina penzijskog staža. No, u slučaju da muškarci žele da ove godine odu u prevremenu starosnu penziju, treba da imaju 57 godina i osam meseci života i 40 godina penzijskog staža.

Kod žena je situacija drugačija i njima se uslovi penzionisanja menjaju sve do 2032. godine. Do kraja ove godine radnice koje žele da odu u punu starosnu penziju treba da imaju 62 i po godine života i najmanje 15 godina penzijskog staža.

Merilo zvanični podatak RZS


Po članu 119 Zakona o radu, poslodavac je dužan da zaposlenom pri odlasku u penziju isplati otpremninu najmanje u visini dve prosečne zarade. Pod prosečnom zaradom smatra se prosečna zarada u Republici Srbiji po poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.


One pak koje se odluče da na kraju 2019. godine idu u prevremenu starosnu penziju, treba da imaju 57 godina života i 38 i po godina penzijskog staža.

Prevremena starosna penzija i za muškarce i za žene se umanjuje 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, a maksimalni iznos umanjenja može iznositi 20,4 odsto.

No, bez obzira na to da li je reč o punoj starosnoj penziji ili prevremenoj starosnoj, poslodavac ima obavezu da zaposlenima pri odlasku u penziju isplati otprtemninu u visini najmanje dve prosečne zarade. Po Zakonu o radu, pravo na otpremninu pri odlasku u penziju ostvaruje zaposleni kome radni odnos prestaje zbog ispunjenja uslova, odnosno ostvarivanja prava na penziju, bez obzira na to da li se radi o starosnoj penziji, invalidskoj ili prevremenoj.

Tako, recimo, otpremnina pri odlasku u penziju, na osnovu poslednjih podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj mesečnoj julskoj plati, trenutno iznosi najmanje 152.112 dinara bruto. Taj iznos naredna tri meseca može biti veći, ali i manji, u zavisnosti od podataka RZS-a o prosečnoj neto zaradi.

1 komentar

  1. User image
    Dusan 11.10.2019 8:24

    Ostvario sam pravo na starosnu penziju pocev od 08.02.o.g.i ona mi se isplacuje.sa poslodavcem sam prosle godine sklopio sporazumni raskid odnosa zbog nedovoljnih rezultata na poslu i prijavio se na biro za nezaposlene od kojih sam dobijao novcanu nadoknadu do ostvarivanja prava za odlazak u starosnu penziju.moje pitanje glasi :da li imam pravo na na otpremninu od zadnjeg poslodavca ili nekog drugog i kome se zahtev u tom slcaju podnosi?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pravo na otpremninu otpremnine otpremnina odlazak u penziju penzije penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana