Tekst objavljen: 10.10.2019 15:45        


Ostalo je još tri meseca da zaposleni koji ove godine ispunjavaju uslov za odlazak u starosnu ili prevremenu starosnu penziju podnesu zahtev za penzionisanje

Da li znate koliku otpremninu možete da dobijete na odlasku u penziju?

Valja podsetiti na to da se za punu starosnu penziju za muškarce uslovi nisu menjali i da oni i dalje treba da imaju 65 godina života i najmanje 15 godina penzijskog staža. No, u slučaju da muškarci žele da ove godine odu u prevremenu starosnu penziju, treba da imaju 57 godina i osam meseci života i 40 godina penzijskog staža.

Kod žena je situacija drugačija i njima se uslovi penzionisanja menjaju sve do 2032. godine. Do kraja ove godine radnice koje žele da odu u punu starosnu penziju treba da imaju 62 i po godine života i najmanje 15 godina penzijskog staža.

Merilo zvanični podatak RZS


Po članu 119 Zakona o radu, poslodavac je dužan da zaposlenom pri odlasku u penziju isplati otpremninu najmanje u visini dve prosečne zarade. Pod prosečnom zaradom smatra se prosečna zarada u Republici Srbiji po poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.


One pak koje se odluče da na kraju 2019. godine idu u prevremenu starosnu penziju, treba da imaju 57 godina života i 38 i po godina penzijskog staža.

Prevremena starosna penzija i za muškarce i za žene se umanjuje 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, a maksimalni iznos umanjenja može iznositi 20,4 odsto.

No, bez obzira na to da li je reč o punoj starosnoj penziji ili prevremenoj starosnoj, poslodavac ima obavezu da zaposlenima pri odlasku u penziju isplati otprtemninu u visini najmanje dve prosečne zarade. Po Zakonu o radu, pravo na otpremninu pri odlasku u penziju ostvaruje zaposleni kome radni odnos prestaje zbog ispunjenja uslova, odnosno ostvarivanja prava na penziju, bez obzira na to da li se radi o starosnoj penziji, invalidskoj ili prevremenoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tako, recimo, otpremnina pri odlasku u penziju, na osnovu poslednjih podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj mesečnoj julskoj plati, trenutno iznosi najmanje 152.112 dinara bruto. Taj iznos naredna tri meseca može biti veći, ali i manji, u zavisnosti od podataka RZS-a o prosečnoj neto zaradi.

9 komentara

  1. User image
    Dusan 11.10.2019 8:24

    Ostvario sam pravo na starosnu penziju pocev od 08.02.o.g.i ona mi se isplacuje.sa poslodavcem sam prosle godine sklopio sporazumni raskid odnosa zbog nedovoljnih rezultata na poslu i prijavio se na biro za nezaposlene od kojih sam dobijao novcanu nadoknadu do ostvarivanja prava za odlazak u starosnu penziju.moje pitanje glasi :da li imam pravo na na otpremninu od zadnjeg poslodavca ili nekog drugog i kome se zahtev u tom slcaju podnosi?

  2. User image
    Marija 06.12.2019 12:51

    Nemate pravo na otpremninu. Pravo na otpremninu imaju lica koja su odjavljena iz radnog odnosa kao tehnoloski visak, ili koja se odjavljuju iz radnog odnosa zbog sticanja prava na bilo koju penziju (starosnu, invalidsku, porodicnu). Vas radni odnos prestao je zbog neispunjavanja uslova rada (sifra 10), pa sa tim uskladu imate pravo na novcanu naknadu koju isplacuje Nacionalna sluzba za zaposljavanje, koju Vi verovatno vec primate, ali ne i na otpremninu.

  3. User image
    Djordje 13.12.2019 18:24

    Postovani,
    Od januara 2020. godine odlazim u penizju sa 65.5 godina i 38 godina radnog staza. Koliko ce mi biti umanjena penzija?
    Hvala.

  4. User image
    Dusics 29.01.2020 23:09

    Pitanje ,da li imam pravo na otpremninu jer sam u decembru otisla u invalicku penziju.I koliko bi trebalo da dobijem ,radila sam u državnoj firmi hvala

  5. User image
    Dragan Alexa 23.02.2020 18:01

    Otišao sam u strasnu penziju 02.01.2020.Poslednju godinu pred penziju sam proveo na zavodu obzirom da sam pre godinu dana dobio otkaz kao tehnološki višak zbog smanjenja obima posla. Imam li pravo na otpremninu?

  6. User image
    Branislav 08.04.2020 13:54

    Postovani
    Po resenju IK od 03.02 2020,sam radno nesposoban tj.pokrece se postupak za Invalidsku penziju.Medjutim poslodavac mi je rekao da nemam pravo na otpreminu zato sto ne idem u starosnu vec invalidsku penziju.Da li imam pravo na otpremninu ?Kome da se obratim za pomoc?
    S postovanjem Branislav

  7. User image
    GORDANA 29.05.2020 1:36

    Otišla sam iz firme sporazumno. Imala sam više od 33 god. staža i 60 god života. Prijavila sam se u PIO fond za porodičnu penziju, jer mi je suprug preminuo. Interesuje me da li ja imam pravo na otpremninu po članu 119. HVALA

  8. User image
    sesili 07.08.2020 11:37

    U penziju idem 1.1prila 2020. god
    Da li poslodavac mora da mi isplati otpremninu sa pisanim objasnjenjem i iznosom koji treba da primim.

  9. User image
    Branislav 28.05.2021 19:27

    Otisao sam u redovnu starosnu penziju sa 65 godina starosti i 40 godina radnog staza,a obzirom da poslodavac nista ne pominje zanima me dali imaju obavezu da mi isplate otpremninu ili to moram da zatrazim preko inspekcije rada ili nekog drugog organa
    Sa postovanjem BRANISLAV

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pravo na otpremninu otpremnine otpremnina odlazak u penziju penzije penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana