Tekst objavljen: 26.07.2022 13:55        


Kada pitate odraslog čoveka da li zna šta želi, verovatno ćete dobiti odogovor “Da, znam”. Međutim, kada to nešto ostvari, on opet nije srećan. Zašto?

Posao koji radimo samo zbog novca može da ukazuje na dublji problem, smatraju psiholozi


Zašto su ljudi nesrećni ako su već ispunili svoju želju ili želje? Ispada kao da želje i nisu bile njihove, pa im je svejedno. Da li je zapravo samo problem u tome što mi i ne znamo šta zapravo želimo i zašto nam se to događa?

Odgovore možemo pronaći kod poznatog psihologa M. Labkovskog. Najčešći razlog smatra Labkovski zašto se čovek zbuni u soptvenim željama, jeste sumnja u sebe. Ta sumnja najčešće potiče iz detinjstva, kaže psiholog. Ako dete više kritikujete, nego hvalite, naravno da će ono misliti da nije dovoljno dobro, prenosi sajt Infopult.

Kao rezultat ovakvog vaspitanja, dobije se odrasla osoba koje nema vlastiti stav i često zavisi od mišljenja drugih ljudi. Osoba nema poverenja sama u sebe, a i ne prepoznaje šta zaista želi i šta je čini srećnom. Potrebno je, da osoba prepozna sama šta ona želi za sebe.

Kako se to postiže? Najvažnije je da vaše želje budu usklađene sa vašim vrednostima. Npr. iako ostavrite neku želju, nećete biti srećni, jer odstupa od vaše vrednosti. Npr. ako radite posao samo zbog novca, vi možda sebi ispunjavate želju za zaradom, ali možda to za vas nije nešto što je najvrednije, i zapostavljate neke druge stvari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Tada automatski niste ni srećni. Znači vaša želja i ono što za vas predstavlja vrednost nije usklađeno. Najvažnije pitanje jeste, kako da počnete da verujete u sebe? Važno je da znate da su greške sastavi deo života, i da na iste možete naići na putu vašeg ostvarivanja želja.

Ali, najveća greška koju sebi možete pružiti jeste da ne verujete u sebe. Ako osetite da nemate poverenja sami i u sebe, potrebno je da na istom radite. Ali, ne samo da ga postignete već i da ga zadržite.

Ako ne znate kako, postavite se u situaciju da vas neko pita za savet i šta da uradi u situaciji u kojoj ste vi sada. Možda ćete sebi na taj način dati odgovor kako trebate dalje. M. Labovski takođe je rekao: ” Dok zaista ne budete znali šta želite, nećete biti mirni i srećni. Dokle god, ne verujte sami u sebe, vi zapravo ni ne znate šta hoćete. Kada podignete vaše samopouzdanje, tada nađite verziju svojih želja i pratite ih.”

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
detinjstvo posao novac kritika psihologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana