Tekst objavljen: 24.02.2014 15:31        


U ekonomski razvijenim zemljama roditelji za buduće obrazovanje svoje dece često počinju da prikupljaju sredstva „na vreme“, odnosno od predškolskog uzrasta. Retki su takvi slučajevi kod nas, ali programi za štednju za školovanje ipak postoje. Najčešće su to programi životnog osiguranja iza kojih stoje osiguravajuća društva.

Studentski krediti: Evo kako finansirati školovanje

Iako nepovoljnije rešenje, u našoj zemlji mnogo češći vid finansiranja školovanja (naročito kada je reč o master studijama) je kredit komercijalnih banaka.

Studentski krediti

Studentski krediti se odobravaju studentima koji ne moraju biti zaposleni, pri čemu se kao nosioci kredita najčešće pojavljuju zaposleni roditelji. Studenti koji su u radnom odnosu i imaju redovne prihode iz radnog odnosa mogu biti nosioci ovih vrsta kredita.

Na našem finansijskom tržištu takvi krediti se odobravaju u domaćoj valuti, na maksimalan rok otplate do 84 meseca i uz grejs period najviše do 24 meseca.

Apliciranje za studentske kredite podrazumeva dostavljanje neophodne dokumentacije banci (zavisno od visine kredita i zahteva banke) uz profakturu koja je izdata od strane škole, odnosno fakulteta, a samim kreditom se može platiti školarina za diplomske ili postdiplomske studije, kupovina knjiga i drugog školskog materijala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Aktuelna ponuda namenskih kredita za školovanje

Sberbanka nudi kredite sa rokom otplate do 7 godina i kamatnom stopom od 18,1% uz naknadu za obradu kredita od 3%, sa grejs periodom do 2 godine, EKS od 25,10%.

Kod Alpha banke za kredite u dinarima nominalna kamatna stopa je 3M BELIBOR / (1-(ORDIN/100)) + 6,20% na godišnjem nivou za klijente sa prijemom mesečnih prihoda na račun u Banci. Za klijente bez prijema mesečnih prihoda na račun u Banci nominalna kamatna stopa je 3M BELIBOR / (1-(ORDIN/100)) + 10,20%, varijabilna, EKS od 18,99%.

Za kredite indeksirane u evrima, nominalna kamatna stopa je 6M EURIBOR / (1-(ORDEV/100)) + 12,30% na godišnjem nivou za klijente sa prijemom mesečnih prihoda na račun u Banci. Za klijente bez prijema mesečnih prihoda na račun u Banci 6M EURIBOR / (1-(ORDEV/100)) + 15,30%, varijabilna, EKS od 14,60%, rok otplate do 5 godina, a dodatni trošak je naknada od 2 do 2.5% za obradu zahteva za kredit.

Erste banka ima nešto nižu kamatnu stopu od 7,50% + 3M BELIBOR (za kredite bez grejs perioda), 9,50% + 3M BELIBOR (za kredite sa grejs periodom), zatim niži procenat za naknadu obrade kredita od 1%, kao i grejs period do 4 godine. Rok otplate kredita je 3 godine.

Grejs period koji se odobrava kod studentskih kredita daje mogućnost plaćanja samo kamate uz mirovanje glavnice, kao i podstrek za zaposlenje u toku studija radi lakše otplate kredita i završetak studija u roku.

Štednja kroz osiguranje

Kada su ponude osiguravajućih društava za zaključenje o osiguranju života u pitanju, teško je praviti komparativnu analizu zbog starosti klijenta (individualni faktor koji zavisi od godina pojedinca u trenutku zaključenja ugovora) i finansijskih mogućnosti (visine premije) – faktora od kojih najpre zavise uslovi štednje.

Kada bismo uzeli u obzir ponude vodećih osiguravajućih kompanija u oblasti osiguranja života (Grawe, Wiener ili Delta Generali) i od svake tražili ponudu za klasično osiguranje života za pojedinca iste starosti koji želi da uplati premiju od 500 €, najbolju finansijsku konstrukciju nudi GRAWE.

Pored tog klasičnog osiguranja života, Wiener i GRAWE su kuće koje su ponudile štednju kroz jednokratnu uplatu premije osiguranja. Osiguravajuće društvo Wiener imalo je do skoro akciju „Moja desetka“, osiguranje života koje donosi zaradu, ali je uslov trajanja osiguranja 10 godina.

Zašto nismo štednju u banci uzeli u obzir kao vid finansiranja školarine, možemo da vidimo kroz primere daleko konkurentnije ponude štednje kroz osiguranje.

Aktuelna ponuda štednje kroz osiguranje

Muškarac starosti 40 godina uplati premiju od 10.000€ jednokratno u Wiener osiguranju, jer npr. želi da štedi za školovanje svog deteta, za 10 godina dobiće osiguranu sumu i dobit što će zajedno biti 15.697€. Ako jedna žena starosti 40 godina uplati premiju od 3.000€ jednokratno, za 10 godina dobiće osiguranu sumu i dobit od 4.719€.

Fleksibilniji program ima osiguranje Grawe, bar kada je u pitanju trajanje ugovora i visina premije: donja granica jednokratne uplate po programu koji se zove Grawe Invest je 1.000,-€ i može da se zaključi na najmanje 3 godine.

Žena starosti 35 godina uplati premiju od 10.000€ jednokratno u Grawe osiguranju, jer npr. želi da štedi za školovanje svog deteta, za 7 godina dobiće osiguranu sumu i dobit što će zajedno biti 14.025,00€.

Adekvatan prinos koji bi žena ostvarila kroz ovaj program na uplaćeni iznos (npr. za buduće master studije svog deteta) je 4.025€, što je blizu proseka iznosa koji nam je potreban za postdiplomske studije u našoj zemlji, bilo da se radi o državnim ili privatnim visokoškolskim ustanovama.

Prednosti finansiranja kroz osiguranje života u odnosu na kredite su očigledne: kamata se bankama plaća, a kroz osiguranje ostvaruje! Ipak, o takvom vidu finansiranja neophodno je misliti na vreme.

S druge strane, ako se finansiranje ipak dobije kroz stipendiju neke visokoškolske ustanove ili preduzeća, dodatno obezbeđena sredstva od isplate osiguravajućeg društva sigurno mogu da budu korisna naročito za studiranje u inostranstvu.

Tekst napisan u saradnji sa www.masterstudije.rs

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
studentski krediti studenti krediti za školovanje školovanje obrazovanje fakultet fakulteti banke krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana