Tekst objavljen: 14.05.2014 15:19        


Kompanija Visa, vodeća svetska kompanija za elektronska plaćanja, saopštila je da je, prema poslednjim podacima, stepen zloupotrebe kartica na srpskom tržištu veoma nizak.

Zloupotreba kartica u Srbiji među najnižima u regionu

Neautorizovane transakcije iznose manje od 5 centi na svakih 100 dolara potrošenih putem kartica, što je inače jedna od najnižih stopa zloupotrebe u regionu, a i na globalnom nivou.

Na srpskom tržištu aktivno je 2,7 miliona Visa kartica, ukupna potrošnja putem te digitalne valute prelazi 4 milijarde dolara godišnje, od čega se 1,33 milijardi dolara potroši putem Visa kartica na POS terminalima. Kompanija trenutno sarađuje sa 26 banaka u Srbiji: 25 izdavalaca, 11 POS i četiri operatera za elektronsku trgovinu. Visa kartice prihvaćene su na više od 50.000 prodajnih mesta širom zemlje, dok je gotovinu moguće podići sa oko 2.500 bankomata.
Niska stopa zloupotrebe karica u Srbiji rezultat je velike prisutnosti EMV čip kartica i odlične saradnje na razmeni informacija između banaka, platnih kompanija, nadležnih intitucija i svih učesnika na tržištu elektronskih plaćanja, saopštila je ta kompanija koja navodi da se čak 85 procenata svih transakcija obavi čip karticama.

Istovremeno, dodaje se, ranije su zloupotrebe zahtevale fizičko prisustvo kartice - takozvano skimovanje i falsifikovanje, dok je u virtuelnom okruženju, u kom prisustvo kartice nije neophodno, aktuelno tzv. pecanje podataka (phishing) i krađa identiteta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Borba protiv zloupotrebe je timska igra. Ona zahteva angažman i napor platnih kompanija, banaka koje izdaju, kao i onih koje prihvataju kartice - ali i podršku korisnika. Bili biste iznenađeni kada biste saznali koliko se zloupotreba desi samo zato što su korisnici kartica ignorisali najjednostavnija pravila i preporuke, kao što je recimo izbegavanje sumnjivih web sajtova i odavanje svog CVV2 koda - kaže Vladimir Đorđević, Visa Country Manager za Srbiju i Crnu Goru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Visa visa kartice visa kartica platne kartice kreditne kartice debitne kartice plaćanje karticama plaćanje karticom bezbednost na internetu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana