Tekst objavljen: 13.05.2021 15:25        


U odsustvu neke veće političke kampanje ovih dana bilborde koje traže naš glas zamenili su pozivi „udruženja za zaštitu“ bankarskih klijenata

Tužiti ili ne tužiti banku?

Zbog slike koja se o ovim procesima stvara u javnosti, veliki broj građana ima dilemu da li da i oni lično tuže banku. Upravo zbog njih smo želeli da dodatno osvetlimo čitavu situaciju.

Jednu od ključnih uloga u celom procesu igraju već pomenuta udruženja. Međutim, ostaje nejasno da li je istinski motiv ovih udruženja zaštita ili je u pozadini biznis model pravne industrije i praktičan način pojedinih advokata da dođu do posla.

Put do ove nesvakidašnje situacije započeo je 2014. godine kada je Ustavni sud odbacio mogućnost kolektivne tužbe. Za one koji ne znaju, kolektivna tužba je instrument pravne borbe kojom se veći broj oštećenih svrstava pod jedan sudski proces. Na taj način je troškove suđenja moguće platiti samo jednom i resuri sudstva se koriste samo jednom. Troškove suđenja uvek plaća onaj ko izgubi spor.

Kako to nije moguće, danas imamo situaciju u kojoj je sudstvo pred kolapsom. Spor se dodeljuje sudu prema nadležnosti tuženog, što u ovom slučaju znači da, ako su centrale banaka na Novom Beogradu, svi procesi će biti dodeljeni sudu koji prema lokaciji pripada toj opštini. Velika količina predmeta umnogome produžava rok procesa, ali ne menja ishod jer su svi procesi skoro isti. Ovo je sjajna postavka za pojedine advokate koji ovo zovu „masovkom“. Masovka je predmet sa velikom izvesnošću dobijanja, lakim pristupom dokazivanja i samo je pitanje vremena kada će se dobiti spor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pomenuti advokati u tim slučajevima svoje usluge naplaćuju po klijentu, a u pozadini su sve fotokopirani podnesi sa promenom imena, adrese tužioca i eventualno promenom datuma.

Velika verovatnoća dobijanja spora pojedinim advokatima daje prostor da unapred preuzmu troškove suđenja na sebe, pa im u ovoj celoj konstalaciji nedostaje samo klijent. Tu na scenu nastupaju „udruženja za zaštitu“ koja postaju komercijalisti ovog posla.

Odgovor na pitanje tužiti ili ne tužiti u ovakvoj postavci je obojeno pristrasnošću pojedinaca iz advokatske industrije pod okriljem udruženja. Dešavalo se da se tuže banke sa odštetnim zahtevima u iznosima i od par stotina dinara. Na ovaj način se formira prethodno spomenuta pravna industrija, koja se odaljava od pravde i onoga što pravda treba da bude.

Ako želite da tužite banku i isterujete pravdu, uradite to zato to želite, a ne zato što vas na to poziva neko ko od takve odluke ima novčane koristi.

8 komentara

  1. User image
    Александар 14.05.2021 0:06

    Браво!
    Једини непристрасан и реалан коментар од многих на ову тему. У последњој реченици је све речено, не сугерише се крајњи исход, нити се клијент наводи на одлуку. Браво за Каматицу!

  2. User image
    Tatin 18.05.2021 12:41

    Slažem se sa Aleksandrom i bravo za Kamaticu. Moja izabrana banka je moja odluka. I izlazila mi je u susret kad sam bila u finansijskom škripcu. I za sve uslove sam znala odmah, u startu. Nije me prevarila i prinudila. Da li te usluge koštaju? Naravno, kao i sve što kupujemo. Novac je skupa roba. Uvek bio! Muka mi je od već agresivnog nastupa ovih udruženja. Puni sandučići poziva da se tuže banke, oblepljene bandere i razni stubovi, ulazi u prodavnice, bilbordi... Da li se neko zapitao: a čiji je još to interes?!

  3. User image
    Milica 18.05.2021 12:42

    Ja predlažem da banke vrate klijentima pare. tako se neće opterećivati sudovi i praviti dodatni nepšotrebni troškovi.

  4. User image
    Milanka 18.05.2021 14:50

    Pitanje,tuziti ili ne..odgovor tuziti jer banka za svoja potrazivanja uvek ide fo kraja..nema malih i vecih vec se ceka da kamata nabubri do isplativosti..dakle tuziti banku itekako

  5. User image
    Draško 19.05.2021 0:39

    Vi imate mogućnost da tužite banku ali je pitanje da li ste spremni na posledice. Zaboravite na sledeći kredit.

  6. User image
    Zoran 19.05.2021 0:47

    Narvno da treba tuziti, banka je trebala sama da vrati nezakonito stecen/otet novac. Sa druge strane, banka bi vas sigurno tuzila i za 100 dinara.

  7. User image
    Biljana 19.05.2021 13:38

    Mislim , da treba Narodna banka Srbije konačno pokaže da je autoritet i da se zahteva od Vlade donošenje ukaza o vraćanju neosnovano uzetog novca, tako što će svaka banka pojedinačno izvršiti reviziju odnosno da će to na državnom nivou rešiti nadležno telo Narodne banke i da se stopira već jednom samovolja banaka.
    Tišina naroda , samo ukazuje da će doći do uragana besa naroda na ulicama ako se ne preduzme nešto.Toga je bio svestan i knez Miloš Obrenović, kada je odlučio da umanji poreze posle niza uvećanja.

  8. User image
    Leka 29.07.2021 11:10

    Da li neki su korisnici stambenih kredita pogledali plan otplate nakon "automatski prihvaćenog" moratorijuma za vreme vanrednog stanja zbog COVID-19?
    Meni je banka novi plan otplate poslala 04.11.2020. sa stavkom od 2088 eur sa opisom "moratorium fee" i dodatnim troškom od 3.38 EUR za budućih 325 rata - sve zajedno 3186 EUR za tri meseca zastoja rate od 500 EUR. Pre toga me nije ni pitala ni obavestila o dodatnim troškovima.
    Da li sam jedino ja u pitanju ili svi korisnici stambenih kredita?
    Treba li da tužim/o banku?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
masovne tužbe banke tužbe tužbe protiv banaka ustavni sud

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana