Tekst objavljen: 10.12.2012 10:46        


U godini koja izmiče, oko 600.000 stanovnika Srbije koristilo je internet da plati turističke aranžmane, avionske karte, polise osiguranja, kozmetiku, nakit, karte za sportske i kulturne manifestacije, računarsku i drugu tehničku opremu.

600.000 Srba ove godine kupovalo na internetu

Državni sekretar za elektronske komunikacije, informaciono društvo i poštanski saobraćaj Stefan Lazarević rekao je da su ove godine onlajn kupci činili oko 16 odsto od ukupnog broja korisnika interneta.

Pored proizvoda koji se mogu kupiti za "male pare", postoje i oni koji se kupuju za "malo bogatstvo", a jedan od tih primera je i bager Ljubisava Đokića, poznatijeg kao Džo Bagerista, koji je prodat na aukciji na sajtu "Limundo" za oko 100.000 evra, što je ujedno i najskuplja prodaja na tom sajtu.
On smatra da je na porast broja ljudi koji kupuju preko interneta uticalo unapređenje zakonske regulative, ali i porast korisnika interneta.

Maloprodajnu onlajn kupovinu nudi nekoliko stotina prodavnica u Srbiji, pojedini trgovački lanci, ali i sportske, kulturne, turističke i druge kompanije.

Kada je u pitanju poređenje sa drugim evropskim zemljama, Lazarević je rekao da je Srbija u oblasti onlajn trgovine u rangu sa zemljama regiona, ali da je to i dalje značajno ispod nivoa zemalja EU.

Lazarević smatra da će dolazak Pejpala u Srbiju unaprediti onlajn poslovanje i da se to može očekivati naredne godine.

Zavod za statistiku još ne analizira udeo prometa preko interneta u ukupnoj trgovini, ali se procenjuje da je taj procenat takođe na nivou regiona, tačnije manji od 10 odsto u odnosu na ukupnu trgovinu.

Promet u okviru elektronske trgovine u Evropi u ovoj godini bio je oko 300 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
online online trgovina online kupovina internet internet trgovina internet kupovina potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana