Tekst objavljen: 22.08.2012 16:27        


Amerikanci svake godine bace bezmalo polovinu kupljene hrane u vrednosti oko 165 milijardi dolara, potvrdili su najnoviji podaci američke nevladine ekološke organizacije Savet za zaštitu prirodnih resursa (NRDC), dok je u isto vreme svaki šesti stanovnik vodeće ekonomije sveta neuhranjen.

Amerikanci bace polovinu kupljene hrane

Iako se za proizvodnju hrane angažuje 50 odsto zemljišta i 80 odsto neprerađene vode koja se troši u SAD, 40 odsto prehrambenih proizvoda Amerikanci ne pojedu, već bace u đubre, što je više od devet kilograma dnevno po osobi, ističe se u danas objavljenom izveštaju NRDC.

Proizlazi da Amerikanci svake godine "bace" ne samo 165 milijardi dolara, već i 25 odsto ukupnih zaliha pitke vode, kao i ogromnu količinu nepotrebnih hemijskih sredstava.

Bezmalo sva bačena hrana truli na deponijama, koje u ukupnim emisijama metana u SAD učestvuju sa skoro 25 odsto.

Ukoliko bi stanovnici SAD uštedeli makar 15 odsto svojih obroka, svake godine bi moglo da se nahrani više od 25 miliona siromašnih Amerikanaca.

Amerikanci bacaju deset puta više hrane nego na primer stanovnici jugoistočne Azije, a eksperti su proračunali da prosečna četvoročlana američka porodica godišnje baci hranu vrednu 2.275 dolara, s tim što je ta suma danas za 50 odsto veća nego 1970-ih godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Amerika hrana otpad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana