Tekst objavljen: 26.02.2013 16:10        


Struju, infostan i druge mesečne troškove građani će uskoro moći da plaćaju - preko svog mobilnog telefona. Kako su najavili u Telenoru, ova telekomunikaciona kompanije će otvoriti i banku koja će se pretežno baviti uslugom mobilnog plaćanja.

Bacite novčanike, račune ćemo plaćati mobilnim

Ipak, da bi potrošači mogli da koriste virtuelni novac, mora da se usvoji novi Zakon o platnim uslugama.

Usluga elektronskog novca će omogućiti potrošačima da ne moraju da čekaju u redu u pošti ili da plaćaju e-benking kod banke. Zbog pojačane konkurencije, kako se predviđa, dosta će pojeftiniti određene usluge u finansijskim ustanovama - održavanje računa u banci i provizija kod uplata.

Glavna prednost je plaćanje preko mobilnog telefona, jer će građani umesto novčanika, moći da koriste svoj aparat i da, za nekoliko minuta i bez dodatnih naknada, izvrše plaćanje.

- Internet-ekonomija raste tempom od osam odsto godišnje, a dvostruko brže na tržištima kao naše - kaže Stefan Lazarević, državni sekretar za Digitalnu agendu.

- Značaj razvoja plaćanja preko mobilnog se ogleda u činjenici da u pojedinim državama broj građana koji na ovaj način plaćaju troškove i komunalije skoro je duplo veći od onih koji imaju račun u banci. Na ovaj način ćemo samo dodatno liberalizovati tržište.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
troškovi računi novčanik potrošači komunalije plaćanje računa mobilno plaćanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana