Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 21.09.2012 10:18        


Sa početkom nove grejne sezone stižu i veći računi. Mesečna karta za prevoz za zaposlene biće oko 3.200 dinara. Topli radijatori u stanu od 60 kvadrata koštaće - 5.920 dinara.

Beograđane čeka poskupljenje grejanja i prevoza

U Gradskoj upravi je potvrđeno da će od 1. oktobra Beograđani će više para morati da izdvoje za gradski prevoz i grejanje. Tako će grejanje u stanu koštati 18,5 odsto više, dok će pojedinačna karta za prevoz i mesečna za zaposlene poskupeti za 20 odsto.

Poskupljenje grejanja i prevoza uslovljeno je promenom cene energenata na tržištu i to je, kako je rečeno, najmanje što je moralo da poskupi jer bi inače ugrozilo poslovanje preduzeća.

Sigurno je takođe da drugih poskupljenja do kraja godine neće biti. Takav je stav gradonačelnika i Gradskog veća, imajući u vidu sveukupnu ekonomsku situaciju.

Korisnici JKP "Beogradskih elektrana" mesečno će izdvajati 98,7 dinara po metru kvadratnom bez PDV, čime je ispunjen zahtev Grada Beograda da nova cena ne pređe 100 dinara zbog pomenute ekonomske krize.

To znači da će topli radijatori prosečno domaćinstvo od 60 kvadrata koštati 5.920 dinara dok su do sada plaćali 4.997 dinara.

Karta za GSP 70, mesečna 3.220 dinara

Poslednje korekcije cena gradskog prevoza (mesečne karte) bile su 1. januara 2011. godine, a u međuvremenu je došlo do promene cena svih "ulaznih elemenata" što je primoralo GSP da poveća cene.I nedavna odluka Ministarstva finansija o povraćaju akciza GSP nažalost, ne pomaže, s obzirom na to da se po litru vraća 2,5 dinara, a da je cena goriva, u međuvremenu, otišla znatno više.

Pojedinačna karta za prevoz umesto 60, od oktobra će biti oko 70 dinara, a zaposleni će mesečnu kartu plaćati 3.220 dinara, umesto dosadašnjih 2.680 dinara.

Svi popusti za socijalno ugrožene kategorije, međutim, važiće i dalje, a cene prevoza za nezaposlene, studente, penzionere i sve ostale povlašćene kategorije se neće menjati.

Beograd će nastaviti dotiranje svakog meseca i GSP i privatnih prevoznika sa preko milijardu dinara, kako sugrađani ne bi plaćali ekonomsku cenu karata. 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
grejanje gradski prevoz javni prevoz GSP Beograd poskupljenje troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana