Tekst objavljen: 05.08.2013 11:30        


Većina potrošača u Srbiji bi čak mogla da prepolovi svoje račune samo ako bi racionalno trošili struju i ako bi najveći deo potrošnje prebacili u vreme kad je jeftinija struja, poručuje Slobodan Ružić, stručnjak za tarifne sisteme.

Deset načina kako da uštedimo struju

Ružić tvrdi da građani Srbije nisu iscrpli ni deo mogućnosti za uštedu struje, pa mu se čak čini da se ovde vodi antikampanja protiv racionalnog korišćenja električne energije.

- Kada kažem da bi potrošnja u domaćinstvima mogla da se prepolovi, pod time ne mislim da ljudi treba da se odriču nekih svojih potreba već samo da ne troše za ono što ne moraju i da dobar deo potrošnje prebace u noćnu tarifu kada je struja čak četiri puta jeftinija nego u toku dana - tvrdi direktor preduzeća za energetsku efikasnost „Energy saving group“.

On objašnjava da je veoma bitan segment uštede uključivanje bojlera samo tokom noći, što, kako tvrdi, značajno utiče na mesečni račun, a ne predstavlja nikakav napor za domaćinstvo.

Kao još jednu značajnu meru uštede, Ružić navodi i poklapanje posuda prilikom kuvanja, bez obzira da li se kuva kafa ili ručak.


Među bitne faktore uštede spada i menjanje navike kupanja, pa se zarad manjeg utroška energije, a samim tim i radi tanjeg računa preporučuje samo tuširanje umesto kupanja u punoj kadi.

Kako objašnjava, bojler od 80 litara treba da bude napunjen da bi se napunila i kada, dok je ista količina zagrejane vode dovoljna da se, ako štede, okupa troje članova porodice.

Pored poželjnog gašenja sijalica prilikom izlaska iz sobe, gotovo svi savetuju da bi obične sijalice trebalo zameniti štedljivima, koje su dva do tri puta skuplje od običnih, ali smanjuju potrošnju energije, a samim tim i račun za struju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje jeftina struja potrošnja struje račun za struju skupa struja struja ušteda struje štednja struje potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana