Tekst objavljen: 08.10.2012 7:44        


Veliki diskontni trgovinski lanci trebalo bi u Srbiji da započnu poslovanje tokom iduće godine. Međutim, kažu stručnjaci, njihov dolazak neće osetno uticati na smanjenje cena.

Doći će i Lidl ali cene u Srbiji neće pasti (Di Medici/ CC-BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)

Naredne godine na tržištu Srbije očekuje se otvaranje prvih maloprodajnih objekata jednog od najvećih evropskih diskontera - trgovinskog lanca Lidl.

Organizacije za zaštitu potrošača treba da se udruže sa sindikatima i da zajedno bojkotuju proizvođače koji se nekorektno ponašaju na tržištu. Potrošači u Srbiji za novac kojim plate određeni proizvod ili uslugu ne dobiju kvalitet kao potrošači u EU. Vida je podsetila da je standard potrošača u Srbiji opao između 30 i 40 procenata, dok realna potrošačka korpa prema istraživanju CEPS-a za prosečno domaćinstvo vredi izmedju 110.000 i 120.000 dinara.
- Dolazak Lidla obezbediće potrošačima u Srbiji mogućnost kupovine jeftinijih proizvoda iz asortimana njegove trgovinske marke i unaprediće konkurenciju među trgovcima na malo - - najavila je pomoćnica ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Ljiljana Stanković.

Međutim, kako je Stanković ukazala, dolazak Lidla na tržište Srbije ipak neće dovesti do značajnije nižeg ukupnog nivoa cena, onoliko koliko potrošači u ovom momentu očekuju s obzirom na njihovu trenutnu kupovnu moć.

- Diskonteri ulaze kada je tržište razvijeno i stabilno i kada mogu da predvide uslove poslovanja - dodala je ona.

Stanković je ukazala da diskonteri odustaju od pojednostavljenog koncepta poslovanja, njihovi objekti su sve opremljeniji, uvode nove segmente asortimana, kao što su sveže meso i hleb, a imaju i visok kvalitet proizvoda.

Lidl je u Srbiji registrovao poslovanje, 22. decembra 2010. godine. U Srbiji za sada ne posluje nijedan trgovac tog tipa, a samo u Mađarskoj ima oko 110 diskontnih lanaca. U Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj prisutan je Lidl. U Mađarskoj, Sloveniji i Grckoj posluje Aldi. U Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj posluje Kaufland.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
trgovački lanci sniženja kupci lidl cene cene hrane poskupljenje pojeftinjenje potrošači potrošačka korpa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana