Tekst objavljen: 14.05.2013 9:30        


Da li ste se ikad zapitali koliko minuta vašeg rada košta podizanje novca na bankomatu banke koja nije matična? Evo odgovora izvedenog jednostavnom računicom - koliko vredi svaki teško zarađen dinar u Srbiji.

Dva sata rada za podizanje para na tuđem bankomatu

Obećavamo da u tekstu nećete naći ni jednu rečenicu koja bi vam nagovestila da treba da ostavite cigarete i ostale duvanske proizvode.

Kako izračunati vrednost našeg teško zarađenog dinara? Pa jednostavno je. Imamo i više nego dovoljno zvaničnih polaznih parametara za ovu računicu:

1. Prosečna isplaćena neto zarada – 41.689 dinara (prema poslednje objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku),

2. Prosečni radni mesec u danima – 22 radna dana,

3. Zakonsko radno vreme – 8 sati

4. Prosečan radni mesec u satima – 22x8 = 176 radnih sati.

PODIZANJE NOVCA NA BANKOMATU DRUGE BANKE

3 puta mesečno podizanje novca na „tuđem“ bankomatu = 2 sata rada = gotovo ceo iznos pretplate za fiksni priključak = 90% RTV pretplate (150x3=450 dinara).

PLAĆANJE MESEČNIH RAČUNA NA ŠALTERU BANKE

7 računa = 2 sata rada i pola sata potencijalnog odmora = 15% do 20% prosečnog mesečnog računa za struju u letnjem periodu četvoročlanog domaćinstva.
E sad, iako veći broj zaposlenih uglavnom nema neradne subote, a neretko ni neradne nedelje, takve slučajeve ne uzimamo u ovoj našoj računici. Takođe, iz ove računice izuzima se i onaj veliki broj srećnika koji imaju posao, a čije je radno vreme duže od 8 sati dnevno, bez ikakve nadoknade za prekovremeni rad.

Jednostavnom računicom dolazimo do podatka da za sat vremena rada prosečan radnik u Srbiji zaradi samo 236,90 dinara.

Da se vratimo se na početak teksta, na situaciju sa podizanjem novca sa bankomata druge banke.

Često većina nas, naime, nije u prilici da u datom trenutku, podigne novac sa bankomata matične banke. Ali, često nas i mrzi da potrošimo desetak minuta hoda, da bismo dospeli do bankomata na kome nema provizije.

Za prosečnu proviziju za podizanje novca na bankomatu druge banke (150 dinara) treba da radite oko 40 minuta. Ukoliko podižete novac na svakih desetak dana, onda mesečno dva sata radite samo da platite da podignete VAŠ NOVAC.I još jedna apsurdna situacija – izgubljeno vreme i novac za plaćanje mesečnih računa na šalterima banke ili pošte.

Radimo sat vremena da 20 minuta pričamo telefonom

Koliko treba da radimo za dvadeset minuta opuštenog razgovora sa fiksnog na mobilni? Jedan radni sat, naime, vredi 22 minuta pomenutog razgovora. Razmislite sledeći put o tome kada se budete opustili u ćaskanju sa prijateljima putem fiksnog telefona.
Ako uzmemo u obzir prosečnu četveročlanu porodicu sa sedam računa za koje se plaća provizija (Infostan i račun za struju izuzimamo iz ove računice), i uz proviziju banke od oko 60 dinara po računu, jasno je da treba da radite gotovo 2 sata, što uz prosečno čekanje na šalteru od pola sata, predstavlja prilično izgubljeno vreme.

Možda je ipak vreme da razmislite o korišćenju elektronskog bankarstva, a možda vam i postane prihvatljivija ona deviza „vreme je novac“. Sa nabrajanjem sličnih situacija bismo mogli nastaviti u nedogled.

Kako smo i obećali o proizvodima duvanske industrije nije bilo ni reči...

I zamislite koliko tek onda treba da radite za ovakve stavke ukoliko ne zarađujete prosečan iznos od 236,90 dinara za jedan radni sat, nego upola manje!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plaćanje računa u banci plaćanje računa životni troškovi troškovi skriveni troškovi nepredviđeni troškovi bankarski troškovi kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana