Tekst objavljen: 14.03.2013 16:10        


Evropska komisija predstavila je predlog novog pravilnika o pravima putnika u avio-saobraćaju. Među predloženim izmenama EK predviđa se i obavezno preusmeravanje putnika na linije konkurentskih kompanija ukoliko je rezervisani let otkazan ili pomeren na više od 12 časova.

EU traži više prava za putnike u avionima

Kao najvažnija izmena dosadašnjeg pravilnika ističe se pojašnjenje slučajeva koji podležu novčanoj kompenzaciji od strane avio-kompanija.

Prema novim uputstvima EK, koja ne bi trebalo da počnu da se primenjuju pre 2014. godine, mehanički kvarovi na letelicima neće podlegati kompenzacijama, ali odlaganje usled prirodnih nepogoda, kao i štrajkovi aerodromskog osoblja hoće.

Od ostalih izmena izdvajaju se: novčana nadoknada automatski se pokreće nakon minimuma od pet sati kašnjenja na svakom letu unutar EU ili na međunarodnim letovima kraćim od 3.500 kilometara (sadašnji minimum je tri sata, tako da je ova promena na gore); za duže letove, kompenzacija s epokreće nakon kašnjenja od devet sati na letovima do 6.000km, odnosno 12h na još dužim destinacijama; avio-prevoznici biće dužni da obaveštavaju putnike o razlozima kašnjenja najduže do pola sata posle predviđenog termina za poletanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
aviosaobraćaj aviokompanije avioni putnici prava putnika EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana