Tekst objavljen: 10.08.2013 11:00        


Mnogobrojni sajtovi preko kojih je moguće direktno iznajmiti vilu na moru, planini, ili jezeru mogu da olakšaju potragu za smeštajem za godišnji odmor, ali u isto vreme treba biti oprezan, jer se iza velikog boja oglasa kriju prevaranti.

Evo kako da vas ne "oderu" kad rezervišete smeštaj

Prevare se najefikasnije mogu izbeći insistiranjem na ličnom susretu pre bilo kakve novčane transakcije.

Iako velika većina korisnika ovih sajtova ima dobre namere, postoji jedan broj ljudi koji ih zloupotrebljavaju.

- Svaki pokušaj prevare je drugačiji, a veže ih to da “vlasnici” tvrde da nisu u gradu ili u zemlji, pa traže da im pošaljete novac. Da vas uvere kako je sve OK, “vlasnici” spominju kurirske službe i sajtove preko kojih se novac uplaćuje koji izgledaju vrlo službeno, ali su u stvari lažni - objašnjava Miloš Petrić, administrator jednog od ovih sajtova.

Zato je njihova preporuka da oni koji planiraju godišnji odmor u sopstvenom aranžmanu sa vlasnicima vila, stanova i soba smeštaj rezervišu putem interneta, ali da ga plaćaju isključivo licem u lice.



- Nemojte ništa da uplaćujete pre nego što se lično sretnete s onim kome dajete novac i pre nego što vas smeste u sobu. Uverite se da se radi o vlasniku stana ili o ovlašćenom agentu, a ako vam je išta i najmanje sumnjivo, verujte svom instinktu i odustanite od transakcije - objašnjava Petrić.

Oglas za iznajmljivanje stana, fotografije i cena izgledaju sasvim normalno i povoljno, jer ih je prevarant iskopirao sa drugih oglasa i smanjio cenu kako bi ponuda bila privlačnija.

- Posle kontakta imejlom, prevarant ostavlja broj telefona koji prebacuje poziv na bilo koji telefon u svetu, tako da nemate pojma ko je ili gde je osoba sa kojom razgovarate. Zatim traže da se novac pošalje uplatnicom preko zvaničnog sajta, dok oni navodno šalju ključeve preko, isto tako zvanične kurirske službe. Iako su sajtovi, radi se o stranicama koje je napravio sam prevarant da žrtvama zamaže oči. Jednom kad novac ode sa bankovnog računa ne postoji način da se vrati - objašnjava Petriić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rezervacije odmor turisti putnici prava putnika putovanja putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana