Tekst objavljen: 01.04.2013 14:10        


Od 1. jula, ulaskom Hrvatske u EU, na policama radnji u Hrvatskoj više neće biti klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom, a u istoriju odlaze i toplomeri i merači pritiska sa živom.

Evo šta ulaskom u EU Hrvati neće moći da kupuju

U prodavnicama će biti zabranjena i prodaja energetski neefikasnih mašina za pranje sudova, mašina za pranje veša, frižidera i zamrzivača te televizora, kao i klima - uređaja, a novo označavanje energetske efikasnosti postepeno će uslediti i za sušilice veša, električne rerne, rasvetna tela, grejače vode i bojlere.

Jedan od razloga zbog kojeg EU zabranjuje prodaju klasičnih sijalica je činjenica da energetski efikasne sijalice smanjuju potrošnju električne energije za oko 15 odsto, a domaćinstvo na njima uštedi 25 - 50 evra godišnje.

Od 1. januara 2013. u Evropi i Hrvatskoj se primenjuje dopunjeni pravilnik za energetsko označavanje. Energetski razredi za klima - uređaje trenutno su od A do G, a svake će se dve godine uvoditi novi energetski razred A +, do A + + + u 2019. godini.

Istovremeno će se ukidati donji razredi, dok poslednji ne bude D. Sve u cilju unapređenja energetske efikasnosti domova i zaštite životne sredine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
hrvati Hrvatska kupovina potrošači EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana