Tekst objavljen: 02.11.2012 16:48        


Prava konkurencija u fiksnoj telefoniji je počela. Ali istraživanje Potrošača pokazuje da Telekom Srbija i SBB ne kreću sa istih pozicija, barem što se tiče cene pretplate i impulsa.

Fiksni telefon: Šta vam nudi Telekom, a šta SBB

Jer, SBB-u Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) ne propisuje cenovnike usluga, dok Telekom obavezuju odluke ovog regulatornog tela. Zašto je Telekomu propisana visina pretplate, a SBB-u nije, pitali smo Ratel.

– Telekom Srbija je proglašen za učesnika sa značajnom tržišnom snagom na maloprodajnom tržištu pristupa javnoj telefonskoj mreži na fiksnoj lokaciji (pretplata) i maloprodajnom tržištu javno dostupne telefonske usluge sa fiksne lokacije (impulsi), pa ima obavezu zasnivanja cena usluga na troškovima njihovog pružanja i obavezu pribavljanja saglasnosti od Agencije za formiranje i promenu cena i sadržaja paketa svojih usluga – navode u Ratelu.

Oni dodaju da visinu pretplate SBB-u ne određuju jer on nije proglašen za operatera sa značajnom tržišnom snagom za fiksnu telefoniju i može slobodno da formira cene pretplate i impulsa.– Jedini operateri u Srbiji koji imaju značajnu snagu na maloprodajnim tržištima su Telekom Srbija u oblasti fiksne telefonije i SBB u oblasti distribucije medijskog sadržaja. Svi ostali operateri slobodno formiraju cene svojih usluga, uz obavezu da svoje korisnike o tome obaveste na odgovarajući način – zaključuju u Ratelu.

Cenovnici Telekoma i SBB-a u fiksnoj telefoniji se, kao što se vidi iz naše tabele, razlikuju, a oba konkurenta ukazuju na svoje prednosti. U Telekomu ističu da na njihovu uslugu ne utiču nikakvi spoljni faktori kakav je, na primer, nestanak struje i njihova fiksna telefonija i tada radi, ali i to što ovu uslugu mogu da ponude bez uslovljavanja korisnika da se odluče za neku drugu uslugu.

Sa druge strane, iz SBB-a poručuju da će pozivi u njihovoj mreži biti besplatni bez obzira na to da li je reč o lokalnim ili međugradskim, kao i da će uvođenje biti besplatno za one koji već imaju njihovu kablovsku ili internet. Treba znati i da još nije reč o celoj teritoriji Srbije, već o oko 700.000 domaćinstava koji već koriste neku od usluga SBB-a, odnosno o onim korisnicima koji imaju tehničke uslove (da postoje kablovi SBB-a u tom naselju ili zgradi).

Cene usluga

Mesečna pretplata:
Telekom Srbija – 516 dinara
SBB – 390 dinara

Uvođenje novog telefonskog priključka:
Telekom Srbija – 6.000 dinara
SBB – 3.990 dinara, a uz ugovornu obavezu i u paketu sa kablovskom televizijom je besplatno

Promena broja telefonskog priključka:
Telekom Srbija – 117 dinara
SBB – 390 dinara

Ponovno uključivanje korisnika koji je isključen zbog neizmirivanja računa:
Telekom Srbija – 234 dinara
SBB – 0 dinara

Minut razgovora u lokalu:
Telekom Srbija – 0,55 dinara u slabom saobraćaju i 1,11 dinara u jakom saobraćaju
SBB – 1 dinar prema drugim mrežama, besplatno u okviru SBB mreže

Minut razgovora u međugradskim pozivima:
Telekom Srbija – 0,84 dinara u slabom saobraćaju i 1,69 dinara u jakom saobraćaju
SBB – 1 dinar prema drugim mrežama, besplatno u okviru SBB mreže

Minut razgovora prema mobilnim brojevima:
Telekom Srbija – 7,28 dinara
SBB – 9 dinara

Impulsi uključeni u pretplatu:
Telekom Srbija – 300 impulsa
SBB – 100 minuta u fiksnim mrežama i u zoni 1 u inostranstvu

Identifikacija poziva:
Telekom Srbija – 89,71
SBB – besplatno

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

 1. User image
  ja 02.11.2012 17:26

  napred sbb!!!

  ua telekom!!!

  živela sloboda!!!

 2. User image
  Dusko 25.01.2013 15:41

  Zelim preko vas /imam kablovsku sbb/ internet i telefon.
  Zelim obavestenje o ukupnoj ceni i predmosti ako to imam.
  Srdacan pozdrav.

 3. User image
  Uzas 05.09.2014 14:03

  Kompletna racunica je na strani SBB-a, medjutim na svojoj kozi osecam koliko su nespremni usli u sve ovo. Vec 20 dana traje moja muka sa njima (treba samo da mi prenesu brojeve telefona). Za svo ovo vreme uspeli su samo da me iskljuce sa Telekoma, ali mi jos uvek nisu "pustili" svoju telefoniju, tako da sada nemam telefon! Ne preporucujem nikome!

 4. User image
  Arsenije 24.09.2015 10:22

  Godinu dana kasnije:
  Računica je i dalje na strani SBB-a, pogotovu sa Flat fiksni dodatkom što je za nekog ko ima polupokretne roditelje, kojima je telefon jedini kontakt sa rođacima i prijateljima vrlo korisna stvar.
  Kvalitet je diskutabilan, tako da čak i pomenuti roditelji žele da se vrate Telekomu, bez obzira na cenu. Naime, od biranja poziva do prvog zvona u slušalici (ponekad između prvog i drugog zvona) je veliki interval. Identifikacija često ne radi. Često se događa da se SBB korisnik javi, a da pozivalac i dalje čuje kako telefon zvoni (to zna da traje i do 30 sekundi). Događa se da u okviru istog pokušaja poziva telefon zvoni sa identifikacijom, prestane da zvoni i ponovo počne da zvoni, ali ovaj put bez identifikacije. Pozivalac sve vreme ima signal zvonjenja. Prijavili SBBu, referent u Kontakt centru gledao parametre i kaže slab signal. Došao majstor, izmerio, kaže prejak signal (?!?), promenio razdelnik, konektore, probali, kao radi (opisane pojave se ne manifestuju uvek). Mislim da još nije izašao iz zgrade, kad ono sve po starom. Verovatno problem nije u kablovima i konektorima već na strani "centrale" ili u SBB sokoćalu kod korisnika, koje niko neće da zameni.
  I još po nešto. Kad nema struje, kod SBB-a nema ni telefona (osim ako ne nabavite UPS).
  Nije moguće nazvati pojedine besplatne telefone (0800), mada to nije do SBB-a več do odnosa Telekom (vlasnik 0800) i drugih operatera i troškova koje imaju pretplatnici 0800 usluga.

 5. User image
  stojsin 30.01.2016 8:38

  Činjenica da je SBB fiksni povoljniji od Telekoma, ali i dalje ne postoji mogućnost da neko uvede samo fiksni i pretplatu plaća 390 dinara, nego mora da plaća i kablovsku tv a sve veći broj mlađih ljudi više i ne gleda tv. Tako je jedna usluga po povoljnoj ceni postaje nepovoljna jer je uslovljena drugom nepotrebnom uslugom. Ok da je održavanje SBB kds sistema 100 din mesečno + 390 za telefon, ali ipak ako ne gledate TV, dati više od 1600 dinara mesečno za fiksni telefon je previše.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
telefonija sbb Telekom Srbija fiksna telefonija fiksni telefon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana