Tekst objavljen: 04.03.2013 7:15        


Građani koji ovih dana nameravaju da kupe izvesnu sumu deviza proći će bolje od onih koji ih prodaju. Već mesecima razlika između prodajnog i kupovnog kursa kod menjača je mala, a glavni razlog su male oscilacije dinara prema evru.

Gde menjati dinare i devize - menjačnice ili banke

Međutim, dok menjači pažljivo kalkulišu, banke su razliku između kupovnog i prodajnog kursa rastegle na nekoliko dinara pa je zanimljivo pogledati zašto je to tako i ko je u tom lancu dobitnik a ko gubitnik.

Predsednik Udruženja menjača Srbije Bora Brujić kaže da "kada dolaze da prodaju ili kupe, klijenti najčešće idu sa sto evra. Mada imamo i zahteve da menjamo 10 ili 20 i to, naravno, radimo. Da bismo preživeli i nešto zaradili, držimo malu razliku. Dok traje kriza tako će i biti. Do promene može doći samo ako se znatnije promeni srednji kurs NBS-a, koji je već dva-tri meseca ujednačen. Ali i tada razlike kod menjača neće biti velike".
Kako stvari stoje na terenu ovih dana?

Srednji kurs u četvrtak je bio 11,52. Kod menjača evro se mogao najpovoljnije prodati za 110,50 a kupiti po 111,70. Nešto drugačija situacija bila je kod banaka. Razlika je tu prilična: evro je otkupljivan najpovoljnije za 109,84 dinara, a prodavan za najviše 114,88 dinara.

– U tim velikim rasponima između kupovnog i prodajanog kursa kod banaka najbolje prolaze one same, i to u poslovima s privredom – smatra međunarodni konsultant Milan Kovačević.

Što se tiče nepovoljnijeg kursa, građani ga izbegavaju, ali su zato privrednici prinuđeni na to da ga često plaćaju.

U ugovorima se često kao kurs za uvoznike i izvoznike navodi bankarski prodajni. To onda podiže cenu robe. Predlagao sam da se kod nas kurs ne fiksira, ali da se maksimira kod banaka za kupovni i prodajni. Ovako kako je sada, samo služi za povećanje cena, a to je najmanje što nam treba - dodaje Kovačević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kursna lista evro evro dinar dinar devize devizni kurs banka banke menjačnica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana